U povodu dana sv. Jurja - zaštitnika povratničke župe u Derventi - održana je manifestacija koja je započela misnom procesijom kroz središte grada do župe svetog Jurja mučenika, gdje je misno slavlje predvodio mons. dr. Juraj Batelja. Održana je, potom, deseta po redu međunarodna smotra folklora „Dani svetog Jure” na kojoj je sudjelovalo 14 folklornih skupina iz Hrvatske i BiH, a koje predano njeguju, održavaju i promiču običaje, pjesme i plesove svoga zavičaja.

Mnogobrojni gosti …

Uz tisuće okupljenih vjernika, na obilježavanju su bili i brojni dužnosnici iz Hrvatske i BiH, koji su uživali u predstavljenim vrijednostima hrvatske kulturne baštine. Tako su, svojom nazočnošću, svečanost uveličali predsjednik brodsko-posavskog HDZ-a Pero Ćosić, predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Brodsko-posavske županije Ljubica Maksimčuk, zastupnik u zagrebačkoj Skupštini i potpredsjednik gradske Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ Zoran Piličić, tajnik HDZ-ovog Odbora za branitelje Josip Vidović, potpredsjednik HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH Ivan Rašić, predsjednik Zajednice Branitelja „Gojko Šušak“ Zagrebačke županije Mijo Crnoja, članovi Odbora za Hrvate u BiH Josip Prgomet, Drago Majić, Nives Čulo, Ivica Martić i Stjepan Mišić, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Zdravko Beljo, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, kao i brojni drugi članovi stranačkih zajednica i braniteljskih udruga iz Hrvatske i Bosanske Posavine.  

… i bogati kulturni program!

Nakon smotre folklora i bogatog kulturno-umjetničkog programa, upriličen je svečani ručak u kripti župne crkve za sve posjetitelje i goste, nakon kojeg je okupljenima o Posavini, kao i ljepotama BiH i Hrvatske - prostorima gdje vjekovima živi hrvatski narod - otpjevao Ivan Martić.