U Rujanima (pokraj Livna, BiH) svečano je obilježena 20. obljetnica „Dana pobjede i sjećanja“ i 5. obljetnica otvaranja sakralno-memorijalnog centra Sveti Juraj. Ova je obljetnica, naime, sjećanje na velebne pobjede nad srpskim agresorom: Zima '94, Skok-1, Skok-2, Ljeto '95, Oluja, Maestral i Južni potez. U tim oslobodilačkim akcijama poginula su 443 branitelja. U svečanom mimohodu branitelja nošene su zastave ratnih postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane te zavjetne svijeće. 

Okupljeni u molitvi

Na svečanoj obljetnici uz visoko izaslanstvo sestrinskog HDZ-a BiH - na čelu s predsjednikom (i predsjedavajućim Predsjedništva BiH) prof. dr. Draganom Čovićem, prisustvovao je saborski zastupnik (i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH) Ivan Šuker kao izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka. Izaslanstvo HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH predstavljali su potpredsjednici - Mijo Crnoja i Ivan Rašić, te član Odbora Zdravko Šuker. O 20. obljetnici „Dana pobjede i sjećanja“ - uz brojne braniteljske udruge - okupili su se članovi obitelji poginulih branitelja te mnoštvo građana da bi se spomenuli onih koji su dali život za hrvatsku slobodu.

Svetu misu za Domovinu služio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, a koncelebrirao je banjalučki biskup mons. Franjo Komarica. 

Branitelji, hvala vam!

Prof. dr. Čović u svom je govoru istaknuo golemu zahvalu za svu žrtvu koju su podnijeli branitelji. 

- Mi danas imamo vrlo jasna tri zadatka - koji će opravdati svaku žrtvu da bi mi u Bosni i Hercegovini mogli govoriti da smo svoji na svome. Prvi je naš euroatlantski put. Drugo što moramo raditi jest riješiti pitanje ekonomskog i socijalnog statusa. A treći - za mene najsvetiji put - to je put osiguranja apsolutne ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s drugim narodima u BiH. Mi smo učinili puno toga i za naše hrvatske branitelje, ali i za naš narod, međutim, ni izbliza dovoljno da možemo danas biti ponosni da kažemo da smo zaštitili dostojanstvo Domovinskog rata i dostojanstvo svakog branitelja. Samo jedno vam mogu obećati - da smo stvorili ambijent i odnose u BiH da će se ova tri pravca kojima idemo ostvariti. Vama koji ste dali svoje najdraže, vama koji ste dali dijelove svog tijela da bi mi danas mogli predstavljati naš narod, jedno neizmjerno hvala jer više od toga niste mogli dati!

DA SE NE ZABORAVI!

U mjestu Rujani 1992. malobrojni hrvatski branitelji na livanjskoj crti bojišnice iznimnom i nesebičnom požrtvovnošću zaustavili su žestoki tenkovsko-pješački napad srpskih snaga. Strateški iznimno važna crta bojišnice je stabilizirana i branjena sve do konačnog početka ratnih oslobodilačkih akcija nekoliko godina kasnije.