Nakon što je u subotu boravio u Žepču, Tuzli i Orašju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković ponovno je u posjetu Bosni i Hercegovini, već sedmom otkako je premijer!

U pratnji su mu, kao i prošli put, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-tuzle-i-zepca-trajno-vodimo-racuna-o-nasim-sunarodnjacima-u-bih-peljeski

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-kao-premijer-vec-sam-6-put-u-bih-u-utorak-cu-opet-nastavljamo

Obnova Srednje strukovne škole u Livnu

Posjet je Plenković započeo u Livnu (Hercegbosanska županija), gdje su ga dočekali predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto te niz županijskih i lokalnih dužnosnika, među kojima i gradonačelnik Livna Luka Čelan.

S njima je razgovarao o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske. Nakon toga je obišao Srednju strukovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića - za čiju je obnovu upravo Vlada RH, u dva navrata, izdvojila ukupno 1.050.000 kuna.

Gospodarska suradnja & politički dijalog

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je istaknuo da stalna potpora Hrvatima u BiH u pogledu projekata dovoljno govori o odnosima sa susjednom državom i našim sunarodnjacima koji žive u njoj.

- Ta činjenica potvrđuje da je BiH naša najvažnija prijateljska, susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprijediti gospodarsku suradnju i politički dijalog te rješavati otvorena pitanja. Ali, jednako tako, kao odgovorna država želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH.

Veće potpore & otvaranje konzulata

Naglasio je da će pokušati riješiti pitanje prekategorizacije graničnih prijelaza kod Livna (Vaganj i Kamensko) kako bi postali međunarodni granični prijelazi te prijelazi za prijevoz kvarljive robe. To bi ljudima s tog područja omogućilo lakše prometovanje, ali i izvoz poljoprivrednih proizvoda.

- Također, planiramo povećati, sukladno mogućnostima, potporu Hrvatima u BiH iz hrvatskoga državnog proračuna. Želimo pomoći jačanju gospodarstva - jer je bez toga teško opstati na ovim područjima.

U Livnu će se uskoro otvoriti i Konzulat RH, koji će hrvatskim državljanima olakšati mogućnost dobivanja konzularnih usluga za koje su do sada morali ići u udaljeni Mostar.

Pelješki most ide dalje!

Predsjednik Plenković ponovno je istaknuo da će Hrvatska graditi Pelješki most na svom teritoriju te tako odbacio mogućnost odgode projekta - na čemu inzistiraju bošnjački politički čelnici, uglavnom iz SDA.

- Pelješki most gradit će se na hrvatskom teritoriju i ta je činjenica najvažnija. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usuglašavana na stručnoj razini. Ako bilo što treba pojasniti našim prijateljima u BiH, naše će nadležne službe to vrlo rado napraviti.

Projekt koristan i za BiH

Dodao je da je o Pelješkom mostu telefonski razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ističući da će njegova izgradnja donijeti probitak i samom Neumu.

- Projekt povezivanja juga s ostalim dijelom Lijepe Naše bit će izrazito koristan za BiH, posebice oko Neuma, jer će tijekom sezone olakšati veliki pritisak i prometne gužve koje zagušuju i tamošnji turizam.

Pomoć sunarodnjacima

Nakon Livna, predsjednik Plenković pohodio je Široki Brijeg (Zapadnohercegovačka županija), gdje je posjetio Franjevački samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije - za koji Vlada izdvaja 500.000 kuna - i Franjevačku galeriju, koja posjeduje više od 1. 500 umjetnina. Izrazio je zadovoljstvo što ima prigodu vidjeti Franjevački samostan i sve ono u što je Vlada RH uložila pomažući Hrvatima u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-ponovno-u-bih-vlada-rh-znatno-povecala-pomoc-za-projekte-od

- Smatram da će ovaj krasni centar značajno pridonijeti mladima, njima više od 2.000 koji pohađaju gimnaziju, i svima koji se okupljaju oko samostana koji ima povijesnu važnost u  njegovanju hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini.

Nakon obilaska samostana, Plenković se susreo s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

POSJET MOSTARU

Predsjednik Plenković, nakon boravka u Širokom Brijegu, krenuo je u posjet Mostaru, gdje sudjeluje u otvorenju Doma za siromašne studente i Pučke kuhinje koju grade tamošnji franjevci. Nakon toga, sudjelovat će na svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice akcije fra Didaka Buntića, koji je 17.000 djece spasio od gladi odvozeći ih za vrijeme i nakon Prvoga svjetskog rata iz Hercegovine u Slavoniju.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovicu-uruceno-priznanje-didak-poticaj-jos-jacoj-povezanosti-s-hrvatima

Sutra će pak Plenković posjetiti Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u Mostaru, koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova, specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u BiH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a obići će i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.