U Sarajevu je danas održana druga zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Sjednica je završila potpisivanjem zajedničke izjave.

Tekst izjave donosimo u cijelosti:

Na drugoj zajedničkoj sjednici koja je održana u Sarajevu 7. srpnja 2017. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske, želeći:

-           dalje jačati dobre bilateralne odnose temeljene na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju;

-           naglasiti da su odnosi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine partnerski i dobrosusjedski;

-           izraziti namjeru i volju pristupati rješavanju otvorenih pitanja u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog povjerenja;

-           osnažiti i afirmirati europski put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji i jačati suradnju u europskom duhu; te

-           podsjetiti na prvu zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanu u Splitu 2010. godine;

istaknuli su kako slijedi:

Vlada Republike Hrvatske upućuje čestitke Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na unaprjeđenju procesa EU integracija i izražava snažnu potporu aspiracijama Bosne i Hercegovine i njezinom približavanju euroatlantskim integracijama. U tom smislu uz snažnu političku podršku, Vlada Republike Hrvatske će nastaviti pružati tehničku pomoć prenošenjem vlastitih iskustava i ekspertize u ovim procesima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo je zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na potpori Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija.

Također, usuglašen je nastavak suradnje na svim pitanjima razmotrenima na sjednici, a naročito na pitanjima prekogranične suradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, sigurnost i gospodarstvo.

U tom smislu usuglašeno je da se dodatno razmotre projekti važni za unaprjeđenje gospodarske suradnje i daljnje infrastrukturne povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako je za obje zemlje vrlo bitno da se dodatno unaprijedi trgovinska suradnja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske izrazili su zadovoljstvo i konstatirali da je pitanje postojanja reciprociteta u stjecanju prava vlasništva nad nekretninama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Hrvatskoj riješeno, čime građani Federacije Bosne i Hercegovine mogu stjecati vlasništvo nad nekretninama u Republici Hrvatskoj, kao i građani Republike Hrvatske u Federaciji Bosne i Hercegovine, bez ograničenja.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravili su stupanje na snagu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja 24. ožujka 2017. te današnje potpisivanje:

-           Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o europskom partnerstvu,

-           Sporazuma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u području turizma,

-           Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka,

-           Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba, te

-           Memoranduma o suradnji u području mladih između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

VISOKA RAZINA BILATERALNIH ODNOSA

Odnosi s Bosnom i Hercegovinom i njezin europski put spadaju u ključne prioritete vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske. Dvije zemlje uspostavile su visoku razinu bilateralnih odnosa temeljenih na uzajamnom povjerenju i poštivanju koje žele dalje unaprjeđivati u duhu dobrosusjedskih odnosa, kao i izgradnje europskoga partnerstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u listopadu 2016. godine u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, a odabirom Bosne i Hercegovine za svoj prvi službeni posjet poslana je poruka jačanja političke i gospodarske suradnje, kao i podrške hrvatskom narodu u BiH. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tada su dogovorili održavanje zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Ovo je druga Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon prve održane u lipnju 2010. godine u Splitu. Na sjednici će se razmotriti brojna pitanja od zajedničkog interesa i budući modaliteti suradnje s ciljem uspostavljanja što uređenijih odnosa između dvije zemlje.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/bih-je-nasa-susjedna-i-prijateljska-drzava-ima-nasu-potporu-na-europskom-putu