Na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (EP) usvojeno je Izvješće o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu - u kojem se poziva tu državu na implementaciju ustavnih, izbornih i politički reformi s ciljem postizanja napretka na proklamiranome europskom putu.

U izvješće su uključeni i amandmani HDZ-ove eurozastupnice Željane Zovko u kojima je pozvala na donošenje Izbornog zakona i popunu Doma naroda Federacije sukladno odlukama Ustavnog suda BiH.

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata!

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja će održavati načelo legitimnog predstavljanje svih konstitutivnih naroda.

Nadalje, po pitanju legitimne zastupljenosti (i) hrvatskog naroda - koji je naveden kao problem i u rezolucijama EP-a - Zovko je potvrdila i dodatno naglasila važnost izmjene diskriminirajućega Izbornog zakona kako bi se osigurala stvarna ravnopravnost Hrvata, a BiH preobrazila u učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu.

TV program na hrvatskom jeziku

Isto tako, u amandmanima je pozvala na donošenje programa i nastavnih planova koji trebaju poštovati kulturnu i jezičnu raznolikost konstitutivnih naroda - s naglaskom na javnim informativnim servisima na svim službenim jezicima u BiH i medijskom pluralizmu.

Izvješće je usvojeno s 33 glasa za, 7 protiv, i 2 suzdržana.