U Širokom Brijegu svečano su otvorene nove uredske prostorije Humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać“, čiju je obnovu potpomogla Vlada RH putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH za 2016. godinu.

Primjer solidarnosti i zajedništva

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas tom je prigodom - kao izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića  - čestitao i zahvalio vodstvu Udruge te svim volonterkama i volonterima na požrtvovnosti, trudu i ljubavi koju svakodnevno, kroz konkretna djela, pokazuju pomažući mnogobrojnim osobama, ponajviše Hrvatima iz BiH sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koji dolaze u Zagreb na liječenje.

- Kroz kratko razdoblje, u pet godina, Udruga je stekla povjerenje tisuća ljudi te je postala i utočište i oslonac za sve one koji, zbog svoje ili bolesti svojih najbližih, prolaze teške trenutke. Stoga smo ponosni jer je doprinos radu Udruge dala i Vlada RH. Rezultat naše suradnje je i današnje otvorenje prostorija u Širokom Brijegu. Želim vam da i nadalje ostanete primjer solidarnosti i zajedništva te motiv svima nama da ne posustanemo u činjenju dobra - istaknuo je državni tajnik Milas.

Žrtva hercegovačkih fratara

Na svečanosti otvorenja sudjelovali su i Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, te Davor Ivo Stier, saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a, kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i političkog života u BiH.

- Velika mi je čast poduprijeti projekt koji se temelji na nesebičnoj predanosti, humanosti i pomaganju najosjetljivijima te dati potporu plemenitim ljudima koji ukazuju koliko svakodnevno s vjerom u Boga moramo biti spremni pomagati onima kojima je to najpotrebnije. Stojeći ispred franjevačkog samostana i crkve u Širokom Brijegu, prisjećam se tragedije dvanestorice hercegovačkih fratara ubijenih u doba komunističkog režima samo zato što su vjerovali u svoj hrvatski narod i u Boga. Neka nam njihova žrtva bude poticaj da živimo za svoj narod i da probudimo u svojim srcima plamen dobrote. Pozivam sve dobre ljude da se podrže plemeniti rad Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać” - napisao je Milijan Brkić na svom FB-u.

“Pomozimo zajedno!”

Nakon svečanosti otvorenja, a u sklopu programa obilježavanja 5. godišnjice osnutka Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać”, u suradnji s Franjevačkim samostanom i Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Širokog Brijega - a pod supokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH -organiziran je humanitarni koncert duhovne glazbe “Pomozimo zajedno!”.

Koncert je prvi ovogodišnji događaj čiji će prihod od dobrovoljnih priloga biti usmjeren za realizaciju plemenitog projekta “Dom fra Mladen Hrkać” - koji će nakon što se izgradi u zagrebačkoj Dubravi istodobno moći primiti čak 220 korisnika - oboljelih i njihovih obitelji iz Hrvatske i BiH koji u glavni grad svih Hrvata dolaze na liječenje.

https://www.vecernji.ba/vijesti/udruga-fra-mladen-hrkac-gradi-dom-za-vise-od-200-korisnika-iz-bih-i-hrvatske-1170442

„Marija naša nada“

Tijekom boravka u Širokom Brijegu, državni tajnik Milas posjetio je i Dom za djecu s poteškoćama u razvoju „Marija naša nada“, jedinu specijaliziranu rehabilitacijsku ustanovu ovog tipa na području Zapadnohercegovačke županije - čiji rad također pomaže Vlada RH.

Dom djeluje kroz program dnevnog i ambulantnog boravka za djecu s poteškoćama u razvoju, gdje stručni tim liječnika, terapeuta, odgojitelja i osoblja kroz svakodnevne terapije i radionice pomažu djeci u njihovom fizičkom, psihološkom i socijalnom razvoju.