Nakon tête-á-tête susreta i potom audijencije sa svojom obitelji i hrvatskim državnim izaslanstvom kod Svetog Oca, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković obišao je i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima, gdje se susreo sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem - koji su također bili na audijenciji kod Svetog Oca.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-s-papom-franjom-tete-tete-susret-i-s-obitelji-na-audijenciji

Zajedništvo svih Hrvata

Zajedništvo Hrvata iz Republike Hrvatske, naših sunarodnjaka u BiH i hrvatskog iseljeništva jedno je od HDZ-ovih temeljnih načela.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/hvala-vam-sto-cuvate-hrvatski-identitet-i-razvijate-odnose-izmedu-italije-i

Stoga je predsjednik Plenković na sastanku i s papom Franjom i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom prenio naša stajališta o BiH - našu svesrdnu, otvorenu, snažnu potporu toj državi i njenoj funkcionalnosti, ali i našu trajnu brigu da Hrvati kao konstitutivni narod napokon budu i stvarno ravnopravni.

Stvarna ravnopravnost Hrvata u BiH

- Vatikan gleda na Hrvatsku kao točku koja je bitna za procese u BiH i našem susjedstvu. Razgovarali smo o važnoj ulozi Hrvatske koja treba projicirati svoje iskustvo, pa i političku stabilnost, na susjede u jugoistočnoj Europi koji imaju ambiciju priključiti se europskom projektu. Smatram da Vatikan cijeni i prepoznaje naša stajališta kao doprinos budućnosti i funkcionalnosti BiH te opstanku hrvatskog naroda u toj zemlji - izdvojio je Plenković

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/posjet-pape-franje-hrvatskoj-puno-bi-znacio-hrvatskom-narodu

Opstanak Hrvata - Opstanak Katoličke Crkve

I vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je da je papi Franji stalo do opstanka Hrvata u BiH:

- Opstanak Hrvata je ujedno opstanak i Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Prevažno je zauzeti jasan stav da nema onoga kupoprodajnog „mi ćemo vama dati“, nego treba stvoriti uvjete da smo stvarno ravnopravni i kao građani BiH i kao narod koji je konstitutivan.