U prepunoj dvorani Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru svečanom akademijom obilježena je 25. obljetnica osnutka HDZ-a BiH, naše sestrinske stranke. Uoči svečanosti, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima.

Visoka izaslanstva i ugledni gosti

Na proslavi četvrt stoljeća najveće i najjače stranke Hrvata u BiH izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ i član Predsjedništva Milan Kovač - u društvu s predsjednikom saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Ivanom Šukerom.

Na svečanoj obljetnici sudjelovali su i mnogobrojni međunarodni dužnosnici i diplomati, stranačka izaslanstva - među kojima i partnerske Kršćansko-demokratske unije (CDU), predstavnici udruga iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici HVO-a, crkveni velikodostojanstvenici...

Najorganiziranija politička opcija u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH (i predsjedatelj Predsjedništva BiH) prof. dr. Dragan Čović zahvalio je svima onima koji su prije 25 godina prepoznali potrebu političke organizacije hrvatskog naroda. Istaknuo je da je ova obljetnica veliki jubilej za stožernu stranku hrvatskog naroda - najorganiziraniju političku opciju u BiH koja broji oko 40.000 članova:

- Bez HDZ-a BiH danas bi bilo nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom - ali i bilo kakvom drugom životu - svih onih koji očekuju europski put i reorganizaciju odnosa u BiH kako bi se osigurala ustavnopravna ravnopravnost sva tri naroda i svih njenih građana!

Zajedno i ponosno

Nadalje je naglasio da je ponosan s onim što danas predstavlja HDZ BiH, sa svime što je stranka postigla u četvrt stoljeća postojanja:

- Uvjeren sam da smo uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred žiteljima BiH - na što sam posebno ponosan!

Ostvarenje stoljetnog sna

Uime naše stranke, okupljenima se obratio Milan Kovač koji je posebno pozdravio utemeljitelje HDZ-a BiH koji su smogli snage i hrabrosti u olujnim vremenima stati pod nacionalni barjak te povesti hrvatski narod prema slobodnoj i samostalnoj državi BiH:

-  Osnivanje HDZ-a BiH bio je povijesni trenutak i nadam se da će uskoro udžbenici povijesti pisati o tome. Samo istina nas oslobađa i istina nas spašava!

Europski put BiH

Kovač je naglasio da vjeruje da će HDZ BiH dovesti hrvatski narod u BiH do pune konstitutivnosti i suverenosti:

- Preuzimanjem odgovornosti na skorašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, HDZ će svim silama pomoći da BiH ravnopravnih naroda uđe u EU i NATO!

Cijelu svečanost možete pogledati u videu: