Kao što se sjećate, na parlamentarnim izborima u Bosni i Hercegovini u listopadu prošle godine apsolutnu potporu hrvatskog naroda dobila je naša sestrinska stranka HDZ BiH. Njen predsjednik, prof. dr. Dragan Čović (ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH) postao je - nakon osam godina - legitimni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-hrvati-nakon-osam-godina-...

Proces formiranja vlasti (i na federalnoj i na državnoj razini) nastavljen je u veljači izborom potpredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavare za predsjednika Federacije BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-predsjednik-federacije-bi...

Uskoro i imena ministara

A nakon višetjednih pregovora između HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) te Demokratske fronte (FD) proces uspostave (federalne) izvršne vlasti je (napokon) odblokiran. Prof. dr. Čović potvrdio je, naime, za mnogobrojne medije da je dogovor s predstavnicima bošnjačkih stranaka okončan - pozitivno:

- Možemo zaključiti da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Sljedeći korak je predlaganje kandidata za resore te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH - kako bi se imenovala entitetska vlada. U najkraćem - to je na tragu dogovora otprije nekoliko dana koji je potvrđen kroz naše razgovore, s tim da su ovi zadnji bili telefonski - i s jednim i s drugim  partnerom. 

Ostvareno načelo legitimnosti

Legitimni predstavnici Hrvata dobit će tako šest ministarstava u (novoj) federalnoj vladi: Ministarstvo financija, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo kulture i sporta. Nakon što imena ministara budu dostavljena predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, sazvat će se sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

Ispoštovana volja građana

Valja istaknuti da su činom dogovora nove federalne vlade, legitimni predstavnici hrvatskog naroda - kao jednog od tri konstitutivna, uz Bošnjake i Srbe - napokon ušli u izvršnu vlast. Time je okončana praksa formiranja izvršne vlasti na federalnoj razini sa strankama koje na izborima ostvaruju minornu potporu hrvatskog biračkog tijela. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-hrvati-u-bih-ne-traze-nis...