Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović (ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH) jučer je u Sarajevu stupio na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Tim su činom Hrvati - kao jedan od tri konstitutivna naroda - napokon (nakon osam godina!) dobili legitimnog člana Predsjedništva. Na izborima u listopadu su, naime, hrvatske stranke okupljene u HNS - predvođene HDZ-om BiH - uvjerljivo pobijedile među hrvatskim biračkim tijelom te tako zadobile legalitet i legitimitet za formiranje vlasti - kako na federalnoj, tako i na državnoj razini. 

U vlasti na federalnoj razini

Kad je riječ o Federaciji BiH, HDZ je u suradnji s bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) dogovorio formiranje izvršne vlasti. Slijede pregovori i o formiranju Vijeća ministara BiH (državne vlade). Kao što se sjećate, buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko snažno su tijekom cijele predizborne kampanje podržavali HNS na putu velebne (hrvatske) pobjede.   

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-ponovno-u-bih-buduca-pred...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-iz-livna-hrvatsko-jedinst...

Beskompromisno za ravnopravnost

U povodu preuzimanja nove i odgovorne dužnosti dr. Čović dao je opširan intervju za jučerašnji Večernji list. S njim je razgovarala Valentina Rupčić. Prenosimo ključne poruke hrvatskog člana Predsjedništva BiH:

O budućoj predsjednici RH

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-iz-mostara-hdz-ova-vlada-...

S obzirom na to da je gospođa Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja naše sestrinske stranke, samim tim prema njoj imamo posebnu obvezu. HDZ je dao veliki doprinos pobjedi naše koalicije na izborima u BiH. Kako Tomislav Karamarko kaže: „Nitko u RH ne može biti miran dok hrvatski narod u BiH nije ravnopravan s druga dva naroda.“

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-iz-mostara-bih-ne-smije-b...

O novoj dužnosti

Nakon osam godina hrvatski narod u BiH ima legitimnog i legalnog hrvatskog člana Predsjedništva. To otvara mogućnost traženja konačnog rješenja ravnopravnosti tri naroda u BiH, kao i za prezentiranje stavova o BiH u kojima će biti jasno artikulirani i interesi hrvatskog naroda.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-dr-covic-novi-clan-predsj...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/cestitka-dr-draganu-covicu-na-v...

O odlukama na štetu Hrvata

U zadnjih deset godina ništa se dobro nije dogodilo za BiH, posebice za Federaciju. Pokušalo se nametanjem i revizijom Daytonskog sporazuma riješiti krizu u BiH. Nažalost, većina promjena i odluka bila je na štetu hrvatskog naroda. Željelo se u Federaciji razvlastiti Hrvate s tendencijom gašenja županija. Vjerujem da je vrijeme nametanja odluka iza nas. Svi oni koji žele dobro BiH, shvatili su da to moraju raditi legitimni predstavnici triju naroda, izabrani na izborima. 

O „Hrvatskom odgovoru“

Međunarodna zajednica uvidjela je da Hrvati u BiH nisu ravnopravni. Upravo je naša najveća pobjeda u tome što smo uspjeli hrvatsko pitanje u BiH internacionalizirati. Tako će nam biti lakše boriti se za donošenje novog Ustava i izbornog zakona. U kampanji smo predstavili program. Sadrži sedam točaka, nazvan je „Hrvatski odgovor“. Sve točke dotiču ključne teme u BiH: ustavne promjene, izborni zakon, Domovinski rat, gospodarsku održivost, socijalnu politiku i zdravstvo, jezik, kulturu, nacionalni identitet, pravnu državu i borbu protiv korupcije te EU i NATO integracije. Ovaj program je osnova svih razgovora i ovo su naši principi. 

O poštivanju konstitutivnosti

Mi, članovi Predsjedništva BiH, morat ćemo znati istinski predstavljati BiH kao svoju domovinu, bez obzira na to što će neke politike ili političari misliti drukčije. Probleme treba rješavati kompromisom, a ne isključivošću. Ali o dvjema stvarima neće biti kompromisa: jedna je država BiH, a druga je pozicija hrvatskog naroda. Uostalom, čuvajući poziciju i ravnopravnost hrvatskog naroda, izravno čuvamo BiH. O svemu drugome možemo se dogovoriti.

O formiranju vlasti

Mi kao pobjednici unutar hrvatskog korpusa sa SDA kao izbornim pobjednikom kod bošnjačkog naroda precizno smo definirali partnerstvo sudjelovanja u vlasti na svim razinama. SDA ima svoje koalicijske partnere, mi imamo svoje. Siguran sam da ćemo ubrzo definirati program i dinamiku kako uspostaviti vlast. Barem kada je u pitanju Federacija BiH. Uspjet ćemo ako budemo iskreni. Krajnje je vrijeme da izgradimo iskreno povjerenje između Hrvata i Bošnjaka i da to ozračje prenesemo i na BiH.