Od samog početka HDZ se zalagao za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. To je bila jedna od najvažnijih sastavnica politike našeg prvog predsjednika i najvećeg Hrvata u povijesti dr. Franje Tuđmana - istaknuo je jučer u svom govoru Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka na VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru. 

Jednakopravnost i ustavne promjene

Više od 400 izaslanika na saboru HNS-a dalo je jednoglasnu potporu usvajanju deklaracije kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH, ali i federalizacija zemlje u kojoj bi i Hrvati ostvarili ravnopravnost. Isto tako, prihvaćen je i dokument kojim se zagovaraju ustavne promjene u BiH, a kao strateški prioriteti navodi članstvo BiH u Europskoj uniji i NATO-u.

Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske

Glavni tajnik HDZ-a pozvao je na zajedništvo i naglasio važnost jednakopravnosti Hrvata u BiH. 

- Prenosim vam iskrene i srdačne čestitke našeg predsjednika Tomislava Karamarka i svih članova HDZ-a RH. S dubokim poštovanjem pozdravljam i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te sve branitelje koji su devedesetih godina stali u obranu suverene Republike Hrvatske i naše druge domovine - Bosne i Hercegovine. Od samog početka HDZ se zalagao za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. To je bila jedna od najvažnijih sastavnica politike prvog hrvatskog predsjednika i najvećeg Hrvata u povijesti hrvatskog naroda dr. Franje Tuđmana.

Štetni zakoni za Hrvate izvan RH

Brkić je istaknuo da HDZ nikada neće zaboraviti obrambeni i oslobodilački rat u kojem su veliki doprinos dali upravo Hrvati iz Bosne i Hercegovine. 

- Od samog konstituiranja Hrvatskog narodnog sabora, HDZ je snažno podržavao jedinstvo i okupljanje. To posebno naglašavam u kontekstu priznavanja braniteljskih prava pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te niza nepovoljnih zakona koji su doneseni u Hrvatskom saboru na štetu svih Hrvata koji žive izvan RH. Sve ćemo to promijeniti jer je vođen jedinstveni Domovinski rat. 

Konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH

Hrvatska politika nedvosmisleno mora imati za cilj potpunu ustavnopravnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s ostala dva naroda u BiH - kazao je glavni tajnik HDZ-a te nastavio:

- Niti jedno institucionalno rješenje koje ne polazi od tog načela za nas Hrvate neće biti prihvatljivo. Hrvati u BiH za sebe ne traže ništa više, ali neće i ne mogu pristati na ništa manje nego što imaju druga dva konstitutivna naroda. Došlo je vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri naroda sjednu i nastave razgovore o održivom uređenju BiH. Hrvatski predstavnici u tome pravcu imali su i imat će potporu HDZ-a, a nadam se i hrvatskih institucija u Zagrebu.

Za euroatlansku budućnost BiH!

Prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, na ovom je zasjedanju ponovno izabran za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora - organizacije koja okuplja gotovo sve hrvatske stranke u BiH. U svom je govoru iznio dio prijedloga o političkom uređenju Bosne i Hercegovine te istaknuo da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji.

- Mi predlažemo da to budu četiri federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. Želim jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene koji bi zajedno sa srpskim i bošnjačkim predstavnicima dogovorili bolju BiH s  euroatlantskom budućnosti. Moramo u ovoj godini donijeti izmjene izbornog zakona koje bi bile najbolje za hrvatski narod, a onda provesti ustavne promjene. 

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990. - stranke koja pripada HNS-u - također je dao potporu usvojenoj deklaraciji:

- U njoj je jasno definirana euroatlanska budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine te su postavljeni ciljevi novog Ustava.

Potpora predsjednika Karamarka

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudionicima je uputio pismo potpore u kojem je podupro sadržaj usvojene deklaracije te naglasio da je cilj hrvatske politike u BiH potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u BiH. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pismo-predsjedniku-i-clanovima-hns-b...