Stadion HŠK „Zrinjski“. Više od 10.000 Hrvata iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na završnome predizbornom skupu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), predvođenog dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i kandidatom za člana Predsjedništva BiH na nedjeljnim izborima.

Potpora sestrinskog HDZ-a

Skup je uveličalo i visoko izaslanstvo HDZ-a: predsjednik Tomislav Karamarko, kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović, glavni tajnik Milijan Brkić, međunarodni tajnik dr. Miro Kovač, predsjednika Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Ivan Šuker, prvi čovjek HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. sc. Ante Ćorušić...

Mi smo jedan narod, mi smo jedno tkivo koje živi u dvije domovine. BiH je naša domovina i nikome nećemo dati da nas smatra drugorazrednom pojavom ili nacionalnom manjinom! - istaknuo je u pozdravnom govoru predsjednik Karamarko. Izdvajamo još neke naglaske: 

Hrvatski problem u obje domovine

U RH su na vlasti oni koji Hrvatsku nikada nisu htjeli, nisu je voljeli, niti je dandanas vole. Ona je za njih nužno zlo. Hrvatski problem sličan je u obje naše domovine. Iz BiH su morali otići mnogo mladi jer nemaju ravnopravnost, kao ni mogućnost dobiti posao, zasnovati obitelj, izgraditi budućnost... 

Slično je i u RH: samo u zadnje dvije godine, pod vlasti tzv. socijaldemokracije, lažna ljevica - nazovimo je slobodno jugonostalgijom i jugofilijom! - više od 20.000 mladih napustilo je Hrvatsku! Pred nama su veliki izazovi. Kao i 90-ih, opet se borimo za svoju egzistenciju, no ovog puta, hvala Bogu, nema oružja i rata. Za tu ćemo borbu koristiti sve demokratske metode! Jer Hrvatska, pod SDP-om, nije onakva kakvu smo je sanjali, za kakvu su živote dali naši branitelji!

Jedinstvo, snaga, pobjeda!

Otkad je novo vodstvo, HDZ bilježi samo uvjerljive pobjede koje bude nadu. Naša buduća vlada neće hrvatski narod u BiH prepustiti samom sebi. Uz vas smo, vaši problemi su i naši problemi. Dokle god bosansko-hercegovački Hrvati ne postignu ravnopravnost, nijedan Hrvat neće moći mirno spavati!

Hrvatsko jedinstvo je presudno! Svi oni koji nisu shvatili da je interes hrvatskog naroda u BiH važniji od bilo kojeg stranačkog ili osobnog interesa u nedjelju navečer morat će gledati u pod nakon velebne pobjede hrvatskog jedinstva!

Cijeli govor predsjednika Tomislava Karamarka pogledajte u nastavku: 

Uoči predizbornog skupa, predsjednik Karamarko, Grabar Kitarović i dr. Čović zajedno su odgovarali na novinarska pitanja: 

KARAMARKO: Apel bošnjačkim prijateljima

To što su pojedini bošnjački predstavnici podržali HDZ 1990 i Martina Raguža, koji izlaze na izbore mimo HNS-a, nazvao bih politikom kratkog daha. To je politika obmane. Apeliram na naše bošnjačke prijatelje da odustanu od nje. Zar je problem da vaši sugrađani, s kojima živite u istoj državi, postanu ravnopravni? Zašto imate ambiciju da nekome drugom birate člana Predsjedništva? 

Hrvatski narod u BiH takvih ambicija nema. Tražimo samo da se održimo na našim vjekovnim ognjištima, da budemo ravnopravni. BiH je domovina i hrvatskog naroda. Tu smo ostavili duboko korijenje - našu kulturu, jezik i religiju. Ne pristajemo biti građanima drugog reda! Siguran sam da će HNS i dr. Čović u nedjelju proslaviti pobjedu!  

GRABAR KITAROVIĆ: Ravnopravnost - preduvjet euroatlantskog puta!

Hrvate u BiH pozivam na jedinstvo jer jedino jedinstveni mogu samosvjesno i samostalno izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. RH mora čvrsto stati uz hrvatski narod u BiH i osigurati njegovu ravnopravnost. Bez hrvatskog naroda nema Bosne i Hercegovine, bez ravnopravnosti hrvatskog naroda BiH neće krenuti putem članstva u EU i NATO! Gdje ona i pripada, zajedno s Hrvatskom. 

ČOVIĆ: Hrvatski odgovor na diskriminaciju

HNS je veliki hrvatski odgovor na diskriminirajući i protuustavni izborni zakon. Okupili smo gotovo sve koji razmišljaju na sličan način o BiH kao modernoj europskoj državi. Duboko vjerujem da ćemo unutar hrvatskoga glasačkog tijela imati više od 80 posto glasova! Velikom izlaznošću na izbore spriječit ćemo da drugi izaberu ne samo hrvatskog člana Predsjedništva, nego i naše zastupnike u Domu naroda! Time će se otvoriti put za normalizaciju nacionalnih odnosa u BiH. Jer, danas živimo kao u srednjem vijeku, a želimo ući u EU!? 

VIše fotografija na: 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.770290693028960.1073741886.333...