Na IX. Konvenciji Mladeži sestrinskog HDZ-a BiH u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru izabrano je novo vodstva pomlatka najjače i najveće stranke hrvatskog naroda u BiH. Sudjelovalo je više od 400 izaslanika te visoko izaslanstvo i dužnosnici HDZ-a BiH predvođeni predsjednikom (i hrvatskim članom Predsjedništva BiH) prof. dr. Draganom Čovićem. 

Novo vodstvo pomlatka

Dosadašnjem je predsjedniku Mladeži HDZ-a BiH Vedranu Kožulu glasovima 384 izaslanika potvrđen novi mandat. Za potpredsjednice su izabrane Andrea Pehar, Ružica Jokić i Ivana Krželj. Članovi su pak Predsjedništva postali: Jelena Martinović, Nikica Vidović, Jelena Nikić, Pero Josipović, Marijana Pešikan, Suzana Krišto, Mario Mikulić, Marija Romić, Dragan Galić i Martina Ćorluka.

Europski put BiH

Prof. dr. Čović u govoru je istaknuo problem neravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda i dodao da je vrijeme za nove ljude, pristupe i ideje. Konvencija se - izdvojio je predsjednik HDZ-a BiH - održava u vrijeme uspostave vlasti na svim razinama i uvod je u 12. Sabor HDZ-a BiH koji će biti održan u travnju, gdje će se izabrati novo vodstvo stranke.

- Od vas očekujem da vidite svoju budućnost u Bosni i Hercegovini, da se veselite radi svojih obitelji, djelovanja i rada i života od svoga rada, a na tome putu imat će te bezbroj iskušenja kako bi se to stvarno ostvarilo. Danas imamo situaciju za koju moramo tražiti neka nova rješenja kako bi napravili modernu, demokratičnu i pravnu - u svakom smislu bolju BiH. Mladi će biti uključeni u sve razine vlasti koje budu popunjavali predstavnici HDZ-a BiH! Europski put BiH je jedini koji vodi ispunjenju očekivanja mladih!

Potpora sestrinskom pomlatku

Govor je, također, održao glavni tajnik Mladeži HDZ-a Andrej Tolušić koji je nazočne pozdravio uime predsjednika našeg pomlatka Josipa Bilavera: 

- Ističemo važnost hrvatskog naroda, ali i njegovu opstojnost u BiH - za nas je to od velike važnosti jer se RH u kojoj politički djelujemo i živimo stvarala na prostorima BiH, a za istu su branili i vaši djedovi, očevi i prijatelji! Mladež BiH ima našu snažnu potporu i činimo sve kako bi vaš pomladak jačali u Europi - čemu svjedoči i vaše sudjelovanje na zasjedanju Vijeća Mladeži Europske pučke stranke u Zagrebu!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/prva-zajednicka-sjednica-predsj...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-vijece-epp-youth-u-zagrebu-usvojena-re...

Gosti iz drugih stranaka

Inače, ova je konvencija bila isključivo izborna. A Mladež će na sljedećim sjednicama pripremiti svoj program koji će biti usvojen na sjednici Središnjeg odbora. Na konvenciji su nazočili predstavnici HDZ-a 1990, HKDU-a Asocijacije mladih SDA te predstavnici Mladeži SNSD-a.