Ured za informiranje Europskog parlamenta (EP) organizirao je u zagrebačkom hotelu Esplanade konferenciju pod nazivom ,,Hrvatska - most Europske unije prema jugoistočnoj Europi“. Na panelu konferencije „Pogled u budućnost: daljnje proširenje Europske unije“ jedan od govornika bio je naš eurozastupnik i potpredsjednik Odbora EP-a za vanjske poslove Andrej Plenković. Osim o temi proširenja EU, razgovaralo se i o rezoluciji EP-a o Srbiji i Crnoj Gori. 

Na panelu su još sudjelovali eurozastupnica Ruža Tomašić, šefica Pregovaračkog tima Republike Srbije o pristupanju EU Tanja Miščević, glavni pregovarač Crne Gore o EU članstvu Aleksandar Pejović i dr. sc. Vlatko Cvrtila.

Antieuropski srbijanski zakon

Plenković je istaknuo da je EP usvajanjem rezolucija o Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji  - uz amandmane hrvatskih eurozastupnika - poslao snažne političke signale o pozitivnim pomacima i područjima u kojima su potrebni dodatni reformski napori:

- U Rezoluciji o Srbiji uvršteni su svi amandmani hrvatske EPP delegacije (HDZ/HSS) koji se odnose na pitanja nestalih, zaštite manjina, poštivanja bilateralnih sporazuma, slučaja Šešelj… Pridodana je, također, referenca na sporni zakon o procesuiranju ratnih zločina kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na zemlje bivše SFRJ, a koja pruža priliku Beogradu da razmotri taj zakon u suradnji sa susjednim zemljama i pronađe rješenja da se izbjegnu slučajevi poput Veljka Marića.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nas-amandman-daje-rh-puno-snazniju-poziciju-...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-usvojenim-amandmanom-protiv-ponavljanj...

Srbija se obvezala!

Napomenuo je i da bilateralni sporazum Hrvatske i Srbije predviđa najmanje jednoga fiksnog zastupnika hrvatske manjine u srbijanskoj Narodnoj skupštini, no Beograd nikako da ispuni tu preuzetu obvezu. Istodobno, hrvatske su vlasti u potpunosti implementirale taj međudržavni sporazum i osigurale adekvantu zastupljenost srpske manjine na svim političkim razinama. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-hrvati-moraju-napokon-dob...

Korisna iskustva Hrvatske 

Potom je Plenković istaknuo da kao voditelj izaslanstva EP-a za odnose s Ukrajinom često ukrajinskim kolegama govori da je Hrvatska imala najprimjereniji model mirne reintegracije okupiranih područja hrvatskog Podunavlja s konceptom pomirbe, predstavljanja manjina, konvalidacije i amnestije uz snažnu međunarodnu potporu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-ukrajini-mozemo-pomoci-iskustvom-mirne...

Potpora nastavku proširenja

Govoreći o daljnjem proširenju EU, Plenković je naglasio da novi predsjednik Europske Komisije Jean Claude-Juncker realno procjenjuje da nije politički trenutak za proširenje u  idućih pet godina, što su pokazali i rezultati euroizbora na kojima su osnažile populističke stranke u velikim državama članicama. A potom istaknuo: 

- Mislim da nitko nije toliko zainteresiran za nastavak procesa proširenja EU kao Hrvatska i hrvatski eurozastupnici. S našim vrlo recentnim iskustvom susjedne zemlje imaju bitne saveznike, pune razumijevanja. 

ZA federaliziranu BiH

Plenković je nadalje poručio da je BiH vanjskopolitički prioritet za Hrvatsku i kako bi bila velika nepravda da BiH ostane posljednji vagon u vlaku zemalja jugoistočne Europe prema EU. Dodao je da se inicijativa britansko-njemačke diplomacije fokusira na to da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu, što je veliki poticaj svim razinama vlasti u BiH za provedbu reformi i brži europski put.

- Smatram da je 20 godina nakon Daytonskog sporazuma vrijeme za promišljanje o funkcionalnoj BiH. Pritom na tragu prošlogodišnje Rezolucije EP-a o BiH u budućim ustavnim reformama naglasak treba staviti na načela federalizacije, decentralizacije i legitimne zastupljenosti kako bi se ostvarila ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-rezolucija-ep-o-bih-za-konstitutivnost...