Molitva, mir, dijalog i bogatstvo suživota. Papa Franjo danas je u pastoralnom pohodu glavnom bosanskohercegovačkom gradu Sarajevu. Deseci tisuća hodočasnika iz BiH, Hrvatske - ali i šire - u nadi i molitvi došlo je čuti poruke mira. Petra naših dana u sarajevskoj zračnoj luci dočekali su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH (i hrvatski član Predsjedništva BiH) prof. dr. Dragan Čović i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto. Potom je uslijedio emotivan susret s djecom i mladima - koji su ga pozdravili pjesmom i obučeni u narodne nošnje.

Papa Franjo potom se susreo sa svim članovima Predsjedništva BiH, odakle je okupljenim vjernicima poručio - Mir vama. Jasna poruka - mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, židova i kršćana imaju važnost - koja seže daleko izvan granica BiH. 

Okupljeni u molitvi 

Svetu misu papa Franjo služio je na stadionu Koševo - pred oko 70.000 hodočasnika iz svih dijelova BiH, Hrvatske i ostalih susjednih zemalja. Oduševljeno mnoštvo dočekalo ga je uz jasnu poruku: „Papa, mi te volimo!“. Čak 23.000 hodočasnika pristiglo je iz Hrvatske! U liturgijskom pjevanju sudjelovala su 53 zbora. Misu su koncelebrirali svi biskupi iz BiH kao i većina biskupa iz Hrvatske, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. A tu je bio i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na svetoj misi, papa Franjo svijetu je poslao poruku mira:

- Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. Težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. Danas se iz ovoga grada uzdiže vapaj: Nikada više rata!

Brkić, Kovač, Rimac…

Na svetoj misi bili su glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač, direktorica kampanje HDZ-a (članica nacionalnog Predsjedništva i kninska gradonačelnica) Josipa Rimac, sabornici Ivan Šuker, Ante Babić… 

Jednakopravnost i mir

Glavni tajnik Milijan Brkić za RTL Dnevnik iskazao je svoje dojmove o ovom pastoralnom pohodu Svetog Oca i što on znači za Hrvate u BiH:

- Papa je pozvao na mir, zajedništvo, jedinstvo i dijalog. Nadam se da će ova poruka doprijeti do srca mnogih u BiH, kako bi Hrvati - i svi narodi u BiH - postali jednakopravni i živjeli u miru. 

Radost i ponos

Direktorica kampanje Josipa Rimac također je komentirala dolazak pape Franje:

- Ovo je prekrasan događaj i moramo biti ponosni jer, uz to što je ovo u 20 godina šesti posjet pape, ovaj papa nosi i posebno ime za nas Hrvate - Franjo.

Na papinu poruku mira kratko se osvrnuo i naš sabornik Ivan Šuker:

- Poruka „Mir vama“ je potrebna svima. Propovijed je bila u skladu s onim što danas trebaju narodi u BiH!

Mladi i suživot 

Nakon svete mise, papa Franjo se u sarajevskoj katedrali Srca Isusova susreo sa svećenicima i časnim sestrama. Posjetio je, nadalje, Franjevački međunarodni centar te Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, gdje ga je dočekalo mnoštvo mladih.

Ciljevi ovog pastoralnog posjeta BiH su utvrditi katolike u njihovoj vjeri, poduprijeti ekumenski i međureligijski dijalog te ohrabriti sve na miran suživot.