Javljajući se uživo iz Bruxellesa za Dnevnik 3 HTV-a, naš eurozastupnik Andrej Plenković sinoć je dao svoj prvi intervju kao netom izabrani predsjednik Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-sef-izaslanstva-europskog-pa...

No u razgovoru s urednikom Sinišom Kovačićem nije komentirao samo situaciju u Ukrajini (i najavio buduće poteze EU), nego i najnoviji protuhrvatski potez srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je učenicima u Subotici donirao „bunjevačku“ čitanku, i to na ćirilici. 

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/josipovic-i-milanovic-presucuju-nov...

Plenkovićev intervju možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O SANKCIJAMA RUSIJI

Zadnjih nekoliko dana pojedine su zemlje članice dovodile u pitanje svrhovitost sankcija, no smatram da je ovo principijelno pitanje. Europska unija ne može samo mirno gledati kako se krši teritorijalna cjelovitost Ukrajine. Prije svega, moramo voditi računa o čvrstom vanjsko-političkom stavu, jer je u pitanju kredibilitet EU - njena vanjska, ali i sigurnosna politika.

O MIRNOM RJEŠENJU KRIZE

Danas smo na sastanku Izaslanstva - kojim ću predsjedati sljedećih pet godina - vrlo jasno rekli da će konačno rješenje biti političko. Mi se, prije svega, zalažemo za održavanje prekida vatre i provedbu mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Porošenka. U perspektivi očekujemo mirno rješenje koje će osigurati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. A nakon izbora u Ukrajini bit će vremena za razgovore kako o pravima rusofonog stanovništva, tako i o eventualnome unutarnjem preustroju.

O EUROPSKOM PUTU UKRAJINE

Ukrajinski narod odabrao je Europu. To je bila glavna poruka „Majdana“. EU i Hrvatska, kao država članica, podržavaju taj put. Učinit ćemo sve da se vrlo brzo ratificira Sporazum o pridruživanju. To će na dnevnom redu biti već idućeg tjedna na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. Nastojat ćemo da se kroz dijalog s Rusijom dođe do stanja dezeskalacije te da se osigura teritorijalna cjelovitost Ukrajine - tu mislim i na Krim, čiju nelegalnu aneksiju, naravno, ni Hrvatska ni EU ne priznaju.

O NIKOLIĆEVIM UDŽBENICIMA

Riječ je o potezu koji predstavlja kontinuitet razvodnjavanja korpusa hrvatske manjine u Srbiji. Taj Nikolićev potez zahtijeva snažnu reakciju i predsjednika Josipovića i Vlade premijera Milanovića. Mislim da smo mi, kao parlamentarci HDZ-a, na proljeće pokazali da vodimo računa o Hrvatima izvan Hrvatske. Zahvaljujući kolegici Bušić i meni, u Europskom su parlamentu - prvi put u povijesti! - bili predstavnici Hrvata iz Vojvodine. Temu prava Hrvata u Vojvodini i Srbiji emancipirali smo u EP-u. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vojvodanski-hrvati-prvi-put-u-povijesti-u-ep-u

Prema tome, vodit ćemo računa - u kontekstu pristupa Srbije Europskoj uniji - o tome da se prava Hrvata na odgovarajući način poštuju.