Među 88 inozemnih izaslanstava, inauguraciji prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nazočila su i sva tri člana Predsjedništva BiH: prof. dr. Dragan Čović (inače i prvi čovjek sestrinskog HDZ-a BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Mladen Ivanić (PDP). 

Oduševljen poslanicom 

Čović je za hrvatske medije podijelio svoje dojmove s veličanstvene manifestacije te izrazio oduševljenje poslanicom predsjednice RH, koja je istaknula da je zaštita hrvatskog naroda u BiH njezin strateški vanjskopolitički cilj te da će se snažno zauzimati za jačanje državnosti BiH na temelju pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. 

Izjave hrvatskog člana kolektivnoga državnog poglavara BiH možete pogledati na donjem linku, a u nastavku prenosimo ključne poruke:

http://hr.n1info.com/a29160/Vijesti/Dragan-Covic-Poruka-predsjednice-Hrv...

RH kao dobar primjer 

BiH jednostavno treba i Hrvatsku i predsjednicu RH kao bi nam se pomoglo lakše razumjeti odnose u demokratskom svijetu te kako bismo čim prije postali pridružena članica EU. Veseli me što BiH može uz pomoć Hrvatske ostvariti svoj euroatlantski put.

Nas trojica članova Predsjedništva BiH s velikom smo pozornošću pratili svaku riječ predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i kazali jedan drugom da podržavamo sve što je rekla. Uistinu, poruka je bila veličanstvena, na razini koja i priliči europskoj RH - državi koja nam je dobar primjer u svemu vezanom za pristupanje europskom projektu. 

ZA stvarnu ravnopravnost!

Od samog sam početka kampanje bio uz našu predsjednicu i njezine poruke da samo ravnopravnost triju konstitutivnih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba - može očuvati BiH. To je prava poruka - ne miješati se u unutarnje stvari naše države, ali tražiti apsolutnu ravnopravnost, tražiti da legitimni predstavnici hrvatskog naroda, kao srpskog i bošnjačkog, odlučuju o budućnosti BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-iz-mostara-nasa-je-ustavn...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ravnopravnost-hrvata-preduvjet-...