Nakon što je prof. dr. Dragan Čović, predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH, na općim izborima prije četiri mjeseca postao hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Hrvati u susjednoj državi dobili su još jednoga svoga legitimnog predstavnika - Marinko Čavara (također HDZ BiH) izabran je za predsjednika Federacije BiH nakon glasovanja u parlamentu toga bosansko-hercegovačko entiteta! 

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-dr-covic-novi-clan-predsjedni...

ZA život dostojan čovjeka

- Trebamo se baviti sadašnjošću i budućnošću te rješavati teške probleme s kojima su suočeni svi građani Federacije. Svi žele više posla, više normalnog života, a ne prizivanje scena iz rata ili izazivanje novih sukoba - istaknuo je Čavara netom nakon što je izabran. 

Novi predsjednik dužnost preuzima u vrlo teškoj gospodarsko-socijalnoj situaciji, Federacija je - kao i cijela BiH - opterećena siromaštvom, nezaposlenošću, pravnom nesigurnošću:

- Građani su nam dali povjerenje da u njihovo ime tražimo rješenja, da ojačamo gospodarstvo, ali i nacionalna i ljudska prava i slobode, da vratimo povjerenje u pravnu državu. Nema mjesta pesimizmu jer je BiH zemlja bogata ljudskim i materijalnim resursima. Samo se njom dosad loše i nezakonito upravljalo.

Iz Središnje Bosne

Marinko Čavara rođen je 1967. u Busovači (Županija Središnja Bosna). Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Zenici, od 1990. je član HDZ-a BiH - za čijeg je potpredsjednika izabran 2011. godine. U tom je svojstvu i održao zapaženi govor (v. glavnu ilustraciju) u ožujku 2013. na velebnome predizbornom skupu HDZ-ove koalicije uoči prvih izbora za Europski parlament.

Tijekom političke karijere bio je zamjenik ministra prometa i veza te direktor Uprave za ceste u središnjobosanskoj županiji, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića, a dva je mandata je proveo u Predstavničkom domu Parlamenta FbiH (od 2006. do 2014.).

ČAVARA: Preustrojiti BiH u četiri federalne jedinice!

U nedavnom intervjuu za Večernji list BiH Čavara je najavio stabilizaciju financija, ali i popravljanje hrvatsko-bošnjačkih odnosa koje je narušila prijašnja vlast u Federaciji (s nelegitimnim predstavnicima našeg naroda). Prenosimo dijelove intervjua:

Koliko je važno to što je napokon zaustavljen projekt koji je bio na djelu zadnje četiri godine oko majorizacije Hrvata i hoće li to voditi popravljanju povjerenja Bošnjaka i Hrvata?

Ovo mandatno razdoblje treba iskoristiti za stabiliziranje odnosa u Federaciji BiH. Treba omogućiti da imamo legitimne narodne predstavnike na svim pozicijama. Mandat treba iskoristiti i za definiranje pravnog okvira koji će spriječiti devijacije Ustava ili zakona, te da sustav može odgovoriti hitno, a ne da čekamo novi izborni ciklus kako bi se ispravilo neustavno i nezakonito formiranje vlasti. Vjerujem da kod naših partnera (SDA i Demokratska fronta) ima dosta spremnosti kako bismo napravili pomake. Usporedno s tim treba tražiti rješenja za popravljanje gospodarske situacije i otvaranje radnih mjesta jer će bez toga biti uzaludan sav ostali posao.

Govorite kako ima spremnosti, no hoće li doći do promjena Ustava ili izbornog zakonodavstva kako bi se otklonili stalni narodni i politički prijepori između Hrvata i Bošnjaka?

Optimist sam po opredjeljenju i po stavu. Vjerujem, s obzirom i na vrlo tešku situaciju u kojoj se nalazimo, da nema prostora za bilo kakvu stagnaciju, bespredmetne rasprave, nego za pronalaženje konkretnih rješenja. Mislim da je toga većina postala svjesna.

Hoće li HDZ BiH i stranke Hrvatskoga narodnog sabora na pregovorima o uspostavi vlasti i dalje tražiti preustroj zemlje i novo teritorijalno uređenje?

Treba tražiti rješenje za ovo složeno uređenje koje se potvrdilo kao neučinkovito, previše košta, posebice u ovome gospodarskom stanju. Po nama je neodrživo stanje s 11 vlada, skupština, toliko administrativnog aparata. Zato je potrebno voditi razgovore o promjeni sadašnjeg stanja. Smatramo kako je potrebno preustrojiti BiH u četiri federalne teritorijalno-administrativne jedinice. Mnogi koji ne žele rješenje, to nazivaju podjelom. No, istina je da bi to vodilo snaženju države i osiguranju jednakih prava svim građanima, ali i konstitutivnim narodima, te nacionalnim manjinama.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/prijedlog-hdz-bih-cetiri-federalne-jedin...

(...)

Velika su očekivanja branitelja i braniteljskih udruga od ulaska stranaka HNS-a u vlast. Što ste im obećali?

Od nove federalne vlasti mogu očekivati zaštitu digniteta hrvatskih i svih drugih branitelja. Tražit ćemo da se poništi sva nezakonita i neustavna revizija, a dodatno ćemo tražiti da se provodi revizija nezakonitih korisnika braniteljskih prava. Očekujem da će svi poduprijeti zahtjev da se ukine nezakonito korištenje braniteljskih prava, kao i provedba nezakonite revizije.

(...)