Nakon što je jučer sudjelovao na Klauzuri HDZ-a BiH u Kupresu, na kojoj je održao pozdravni govor, predsjednik Karamarko nastavio je svoj posjet Bosni i Hercegovini dolaskom u Jajce - na obilježavanje 19. godišnjice njegovog oslobođenja.

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-ponovno-u-bih-buduca-predsjed...

Upravo su 13. rujna te 1995. združene snage HVO-a i HV-a, u akciji Maestral, oslobodile taj starodrevni hrvatski kraljevski grad. Program obilježavanja započeo je mimohodom do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj je služena misa zadušnica, nakon koje je izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac i zapalilo svijeće na spomen-obilježje poginulim braniteljima u središtu Jajca.

S Bošnjacima protiv velikosrpske agresije

Naposljetku, na svečanoj akademiji u Domu kulture Karamarko se u pozdravnom slovu prisjetio činjenice da smo se zajedno borili s našim prijateljima Bošnjacima protiv velikosrpske i četničke agresije. Stoga je naša obveza poštivati sve žrtve, a obveza Bošnjaka jest da poštuju pravo Hrvata da budu ravnopravni u svojoj, u našoj domovini BiH.

Izdvajamo još dva dijela iz govora predsjednika HDZ-a:

Integralni pristup hrvatskom pitanju

Dr. Franjo Tuđman jasno je rekao da se hrvatsko pitanje mora promatrati integralno, da se ono odnosi na sve Hrvate ma gdje živjeli. Kao što sam već vise puta metaforički istaknuo - kad su Hrvati bilo gdje udareni ili ranjeni, to boli cijeli hrvatski narod. 

Hrvatski je narod na ovom tlu stoljećima ostavljao trag - kulturom, tradicijom i vjerom. Stoga, moramo biti ravnopravni, od mogućnosti da sami biramo svog člana Predsjedništva BiH do dobivanja TV kanala na hrvatskom jeziku. I službeni Zagreb ima pravo koristiti sve demokratske i diplomatske metode kako bi se problem (ne)ravnopravnosti BH-Hrvata napokon riješio!

Aktivniji angažman Zagreba nakon izbornih pobjeda

Hrvatska politika se neće petljati u probleme poput onih komunalnih, ali će se itekako petljati ako se nastavi negirati identitet i ugrožavati egzistencija hrvatskog naroda u našoj domovini BiH! Nakon naše očekivane pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima pojačat će se aktivnost Hrvatske i Zagreba u rješavanju problema Hrvata u BiH.

Cijeli govor predsjednika Karamarka možete pogledati u nastavku:

Zajedništvo - preduvjet ravnopravnosti

Nakon govora na svečanoj akademiji u Jajcu, Karamarko je odgovarajući na pitanja novinara iskazao uvjerenje da će zajedništvo stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) nakon skorašnjih općih izbora rezultirati ostvarenjem ravnopravnosti i implementacijom konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. Napomenuo je da je rješavanje političkih problema preduvjet i za rješavanje onih gospodarskih, poput pola milijuna nezaposlenih u BiH.