Današnje izjašnjavanje, vrlo burno, o Vladinu prijedlogu proračuna za 2015. godinu u Hrvatskom saboru dobar je povod da se prisjetimo prošlotjedne rasprave na Markovu trgu i posebnu pozornost posvetimo jednoj od argumentiranih kritika HDZ-ovih zastupnika na račun tog diletantski izrađenog dokumenta.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-rezime-sdp-ove-vlade-200000-rad...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-jedina-dobra-strana-proracuna-s...

Naši zastupnici Ante Babić (ujedno i predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine) i Ivan Šuker (predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH), naime, konkretnim su brojkama pokazali da novi proračun dodatno zakida naše sunarodnjake u BiH i Srbiji. I to dok Milanović na bosansko-hercegovačkoj turneji obećava da će „i dalje pomagati ovdašnje Hrvate“. Koje licemjerje!

BABIĆ: Vojvođanski Hrvati kao da ne postoje 

Proračunska stavka namijenjena povratku Hrvata u BiH smanjena je s 9 na 6 milijuna kuna, dok za zbrinjavanje izbjeglih Hrvata iz Republike Srbije, odnosno Vojvodine, proračunska stavka uopće ne postoji! Sredstva za „razvoj civilnog društva“ neizmjerno su veća od onih namijenjenih Hrvatima izvan RH. Još jedan konkretan podatak: za hrvatsku nacionalnu manjinu u 12 europskih zemalja iz proračuna se izdvaja tek 1,56 milijuna kuna, a znamo kakva je situacija s Hrvatima u Srbiji! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zasto-josipovic-i-milanovic-sute-na-...

Osim toga, premijer Milanović uopće ne inzistira na poštivanju potpisanih međudržavnih sporazuma o zaštiti manjina. I nije problem samo u Srbiji. Republika Italija, primjerice, ne daje nijednu lipu hrvatskoj nacionalnoj manjini u Moliseu - a o tome se ne govori!

ŠUKER: SDP zanemaruje Hrvate u BiH

Ključno je pitanje koristi li Hrvatska svoje članstvo u EU kako bi osnažila poziciju Hrvata ondje gdje su nacionalna manjina - u Srbiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori!? Nadalje, SDP-ova vlada nikako ne želi ukinuti porez na mirovine hrvatskih iseljenika iz prekomorskih zemalja! 

A odnos prema našim sunarodnjacima u BiH? Dovoljno je prisjetiti se da HRT - na papiru javni radiotelevizijski servis - gotovo i nije pratio ovogodišnje, po mnogočemu za Hrvate sudbonosne izbore u susjednoj državi. HRT ih je totalno zanemario - premda Hrvati u BiH nemaju svoj TV kanal kao dva ostala konstitutivna naroda! Ne samo što SDP-ova vlada ne koristi poziciju članice EU, nego i ne ispunjava ono što joj je ustavna obveza prema Hrvatima izvan RH!