Zabrinjava činjenica da svako spominjanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i implementacija konstitutivnosti našeg naroda izaziva reakciju o huškanju na rat. To su neozbiljne reakcije! BiH je domovina i hrvatskoga naroda. Stalo nam je do njezine cjelovitosti, prosperiteta i ulaska u Europsku uniju! - istaknuo je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovarajući na pitanja novinara o optužbama Demokratske fronte Željka Komšića za „ratnohuškačku retoriku“.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo Karamarkove ključne poruke:

BiH je domovina i hrvatskoga naroda!

To su jako neozbiljne reakcije! Zabrinjavajuće je da svako spominjanje činjenice da Hrvati moraju biti ravnopravni i da moraju implementirati svoju konstitutivnost kao narod izaziva reakciju o huškanju na rat. Ozbiljni političari to sebi ne smiju dopustiti. BiH je domovina i hrvatskoga naroda. Nama je stalo do BiH, do njezine cjelovitosti, prosperiteta i da jednog dana uđu u EU. 

Štetne i nepromišljene izjave

Hrvati u BiH nemaju ni ona prava koje imaju mnoge nacionalne manjine i u Hrvatskoj i diljem Europe. O čemu ti ljudi govore?! To je jako neozbiljno. Takvim izjavama štete i bošnjačkom, i hrvatskom i srpskom narodu. Da nije žalosno, brzopleto i nepromišljeno vjerojatno bi bilo smiješno.

Osporavanje ravnopravnosti

Oko rješavanja problema dogovorit će se tri naroda, ali preduvjet za to je ravnopravnost hrvatskog naroda. To je notorna stvar i problem koji je davno trebao biti riješen, apsurdno je da danas uopće pričamo o tome. Ne želim dijeliti lekcije, ali danas bi političari iz BiH - kao i mi u Hrvatskoj - trebali govoriti o kvaliteti života i 500.000 nezaposlenih u BiH - bilo Hrvata, Bošnjaka ili Srba. A oni danas osporavaju pravo Hrvatima da budu ravnopravni.