U Hrvatskom je saboru ovog tjedna održana (tematska) sjednica Odbora za Hrvate izvan RH na kojoj su naši zastupnici - još jednom - osudili srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića jer je bunjevačkim Hrvatima u Vojvodini donirao udžbenike na ćirilici. 

„Ne bi se šteli zamerit“ 

Za razliku od Josipovića i Milanovića, koji se ne bi zamjerali svojim istočnim prijateljima, HDZ-ovci su ponovno stvari nazvali pravim imenom - politikom asimiliranja vojvođanskih Hrvata koju sustavno provodi službeni Beograd!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/josipovic-i-milanovic-presucuju...

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH (i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker) te naš zastupnik (i predsjednik HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine) Ante Babić od pasivne su SDP-ove vlade i SDP-ova predsjednika RH zatražili da se daleko snažnije založe za poštivanje prava hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Za što su, nakon duge rasprave, morali glasovati i svi članovi Odbora, čime je „dvama brdima“ upućena jasna poruka.

Prenosimo ključne naglaske HDZ-ovih sabornika:

ŠUKER: Prava Hrvata - preduvjet EU puta Srbije!

Nova provokacija Tomislava Nikolića, koja je prošla bez konkretnije reakcije vladajućih, itekako zaslužuje pozornost ovog odbora. Stoga smo i sazvali tematsku sjednicu o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Predsjednik Josipović, Vlada RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moraju u svim kontaktima inzistirati na jasnim stavovima o pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Nažalost, oni nisu reagirali ni tijekom screeninga pregovaračkih stajališta Srbije! A poštivanje prava Hrvata trebao bi biti preduvjet za daljnji put Srbije prema EU!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-zahtjev-bruxellesu-zastit...

Uz ovakvu mlakost vladajućih, zašto se uopće čudimo da Beograd nastavlja s politikom Slobodana Miloševića, politikom prisilne asimilacije bunjevačkih Hrvata?! 

BABIĆ: Srpskoj manjini 32,8 milijuna, hrvatskoj - 1,3!

Posebna tematska sjednica nam ne bi niti trebala da SDP-ova vlast, i Josipović i Milanović, radi svoj posao! Nevjerojatno, ali istinito, od rujna 2011. nije se sastao međudržavni odbor za praćenje sporazuma Republike Hrvatske i Republike Srbije o međusobnoj zaštiti prava manjina! Kakva nebriga za naše sunarodnjake!

A evo još jedan podatak. Srpska nacionalna manjina iz hrvatskog je proračuna 2013. dobila 32,8 milijuna kuna, dok je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iz srbijanskog dobio tek 1,3 milijuna! Trideset puta manje!? O kojem to onda reciprocitetu govorimo? Kakva je to politika aktualne vlade prema našoj nacionalnoj manjini?! 

HTV po običaju - nekorektan

Radiotelevizijski servis koji bi trebao biti javan, a pod Radmanovim vodstvom sveden je na Josipovićev bilten, upustio se po običaju u pristrano komentiranje. U središnjem dnevniku HTV-a jedna već notorna voditeljica nekorektno je ustvrdila da je na sjednici spomenutoga saborskog odbora bilo više politikantstva nego brige za Hrvate izvan Domovine. 

Tako je to na Prisavlju kada god i tko god se „očeše“ o njihovog vrhovnika, koji ih budno nadgleda s Pantovčaka. Čak i kada se zaključci o potrebi snažnijeg angažmana u zaštiti Hrvata u Srbiji donesu - jednoglasno.