Predsjedništvo Hrvatskog sabora, zajedno s predstavnicima stranačkih klubova, raspravljalo je o raznim prijedlozima promjena izbornog zakonodavstva. Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar istaknuo je da se i HDZ zalaže za izmjenu izbornog sustava, ali uz uvjet izjednačavanja prava hrvatskih državljana s prebivalištem izvan RH. Izmjene ne smiju cementirati njihovu diskriminiranost!

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-za-razliku-od-rjesenja-zeljke-mark...

Sporni članak 45. Ustava!

- Ponudit ćemo izmjenu članka 45. Ustava RH, točnije brisanje stavaka 2, 3 i 4. To znači da će se zakonom urediti mogućnost svih naših birača koji nemaju prebivalište u RH da na izborima biraju pod istim uvjetima kao i birači koji žive u Hrvatskoj. To je preduvjet da bi se izborno zakonodavstvo moglo mijenjati u smislu uvođenja preferencijalnog glasovanja, pitanja zamjene tih izabranih zastupnika koji su koristili preferencijalne glasove, čitavog niza normi u Zakonu o izbornim jedinicama i Zakonu o lokalnim izborima. Tako bismo dobili jedan usklađeni izborni sustav. Promjena Ustava jest naša osnovna pretpostavka izmjena izbornog zakonodavstva kako bismo vratili pravo svih hrvatskih birača da biraju pod istim uvjetima i kako bismo riješili pitanje referenduma, koje još uvijek nije riješeno zakonom.

Za preferencijalno glasovanje

Mlakar je dodao da se HDZ zalaže za preferencijalno glasovanje po istom modelu kao i na europskim izborima:

- To je ono što smo prvi unijeli u izborno zakonodavstvo, a sada ostaje otvoreno hoće li biti jedan ili dva preferencijalna glasa. Treba vidjeti po analizama što bi bilo najbolje.