Potpredsjednik Vlade RH te ministar vanjskih i europskih poslova (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier danas je - nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u povodu Svih svetih na groblju Mirogoju - odgovarao na pitanja novinara o uhićenju bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju (BiH), inače i hrvatskih državljana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vijenci-i-svijece-na-mirogoju-zahvalnost-svima-koji-su-dali-zivote-za-domovinu

Odgovore na pitanja novinara možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O UHIĆENJU HRVATSKIH DRŽAVLJANA

Izrazili smo zabrinutost te smo preko našeg veleposlanstva u Sarajevu kontaktirali nadležne institucije Bosne i Hercegovine. Također, dao sam instrukciju našem veleposlaniku Del Vechiju da zatraži od nadležnih institucija u BiH da stupi u kontakt s uhićenim hrvatskim državljanima - koji su ujedno i državljani BiH. Kao što znate, optužnice nisu podignute, nego su morali dati iskaze. Očekuje se da će u roku od 24 sata sud odlučiti o njihovom pritvoru.

EUROPSKI STANDARDI I U PRAVOSUĐU

Vlada RH ustrajat će u politici potpore europskog puta BiH. Svjesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti, no mi smo odlučni nastaviti politiku da se BiH pridruži Hrvatskoj u Europskoj uniji. Želimo da se ispune svi europski standardi, pa i u pogledu pravosuđa. Ne želimo nikakvo selektivno pravosuđe. Na institucionalan način nastojimo pomoći BiH na tom putu.

KRSTIČEVIĆ: Dva sastanka s premijerom!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane general Damir Krstičević također se osvrnuo na uhićenja u BiH:

- Kao što je rekao potpredsjednik Vlade Stier, jučer smo se dva puta sastali s predsjednikom Vlade Plenkovićem te zajednički donosili odluke. Ono što je bitno - želimo maksimalno pomoći Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu i zaštititi hrvatske nacionalne interese.