Na prvome ovojesenskom zasjedanju Europskog parlamenta zastupnici HDZ-a nastavljaju opravdavati status najaktivnijih hrvatskih glasova u Europi. Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković tako je (i) na „plenarki“ emancipirao pitanje zaštite Hrvata u Republici Srbiji. 

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-postivanje-prava-hrvata-predu...

Potaknut novim protuhrvatskim činom srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je osnovnoškolcima u Subotici donirao „bunjevačke čitanke“ na ćirilici, Plenković je u svom izlaganju iskazao i zabrinutost i ogorčenje zbog nepoštivanja Sporazuma (još iz 2004.) između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina. 

Pasivni SDP - aktivni HDZ

S obzirom na pasivnost i SDP-ove vlade i predsjednika Josipovića u zaštiti interesa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Plenković je u svom zastupničkom obraćanju oštro kritizirao politiku službenog Beograda s izravnom funkcijom razbijanja nacionalnog identiteta vojvođanskih Hrvata:

- Nikolićev potezu predstavlja kontinuitet politike rastakanja hrvatskog korpusa. Prema popisu iz 2011. više od 57 tisuća Hrvata živi u Srbiji. Ovakvu neprihvatljivu politiku Beograd vodi još od početka devedesetih prošlog stoljeća. 

Kršenje zajamčenih prava 

Plenković je zatražio da Europska komisija (EK) pozorno prati kako se ostvaruju (na papiru zajamčena) prava Hrvata jer Srbija - kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU - svojom politikom ne samo da krši bilateralni ugovor s Hrvatskom, nego i pravila koja Unija nalaže Kopenhaškim kriterijima:

- EK bi u procesu pregovora o pristupanju Srbije - osobito u okviru poglavlja 23. i 24. - trebala inzistirati na poštivanju Sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti manjina. To bi, štoviše, trebao biti preduvjet za daljnji put Srbije prema Uniji. Nadam se da će Hrvati u tom procesu napokon realizirati svoje pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima Srbije te da će im Beograd - što je dužan -osigurati sredstva za njegovanje materinskog jezika, obrazovanja, vlastite kulture...

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/josipovic-i-milanovic-presucuju-nov...