U ime osobnih ambicija! Referendumska inicijativa Željke Markić diskriminirajuća je za 450 tisuća Hrvata koji žive u BiH i iseljeništvu, a snižavanje izbornog praga na samo tri posto dovelo bi do političke nestabilnosti u zemlji, što bi samo produbilo gospodarsku krizu - istaknuo je član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Gradskog odbora Grada Zagreba Andrija Mikulić. 

Mikulićevu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove glavne poruke:

Diskriminirajuća …

HDZ-u nije prihvatljiva inicijativa za promjenu Ustava koju je pokrenula Željka Markić jer je - slučajno ili namjerno - propustila predložiti promjenu članka 45. Ustava RH koji diskriminira 450 tisuća Hrvata koji žive u BiH i širom svijeta. Oni, naime, imaju pravo na samo tri zastupnika, dok isti broj građana u Hrvatskoj bira njih 12-tak!? Hrvatima izvan RH time su narušena ljudska prava.

… i nedomoljubna inicijativa

Kako je moguća da si udruga koja sebe predstavlja domoljubnom dopušta predložiti izmjene Ustava - a da ne pokuša ispraviti tu nepravdu prema našim sunarodnjacima koji žive izvan Hrvatske!? HDZ će tu nepravdu ispraviti čim preuzme odgovornost za vođenje države.

Neistine o potpori Crkve

U vezi špekulacija i spinova da Crkva podržava tu inicijativu, pozivam vas da pročitate priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ u kojem se navodi: „Neka se građani dobro informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma“. Zar uistinu mislite da Crkva podržava to da Hrvati izvan RH budu i dalje obespravljeni?! 

ZA političku nestabilnost

HDZ je protiv snižavanja izbornog praga zato što bi to destabiliziralo naš politički sustav. A to bi u ovoj teškoj gospodarskoj krizi u koju nas je dovela SDP-ova vlada bilo - pogubno. Ono što nije u interesu Republike Hrvatske - nama je neprihvatljivo. HDZ će uvijek voditi računa o interesima države, a ne o svojoj popularnosti.