(VIDEO) Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazili su snažno zadovoljstvo pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović - prvoga predsjedničkog kandidata u povijesti RH koji je u sklopu izborne kampanje posjetio vojvođanske Hrvate! 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/vojvodanski-hrvati-za-predsjednicu

Josipovićevo ignoriranje

Za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV) tako je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov istaknuo da je administracija Ive Josipovića svoje bilateralne aktivnosti s Republikom Srbijom često provodila ignorirajući vojvođanske Hrvate, a bilo je i koraka koji su išli na njihovu štetu:

- Čvrsto vjerujem da će zalaganje predsjednice RH, a time i hrvatska državna politika, ići u smjeru djelatnijeg interesa i poduzetnijih aktivnosti na planu rješavanja problema koje imaju Hrvati u Srbiji.

Neće nas zaboraviti!

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić podsjetio je pak da je Kolinda Grabar-Kitarović prva predsjednička kandidatkinja koja je posjetila sjedište DSHV-a u Subotici i održala predizborni skup za vojvođanske Hrvate:

- Sasvim je sigurno da neće, kao neki prije nje, za vrijeme kampanje govoriti jedno, a nakon kampanje zaboraviti na nas. Vjerujem da će nova predsjednica realizirati svoj program te omogućiti da se i mi Hrvati izvan granica svoje matice osjećamo punopravnim građanima RH i da uživamo svoja prava ma gdje živjeli!

Diskriminatorski izborni zakon

Kuntić je, također, istaknuo da je DSHV ponosan što je Grabar-Kitarović nova hrvatska predsjednica te da su na tome aktivno radili i pobjedu s nestrpljenjem čekali:

- Zbog izbornog zakona kojim je uvelike ograničena fizička dostupnost biračkih mjesta u Srbiji, međutim, mali je broj glasača sudjelovao na predsjedničkim izborima. Svejedno, u drugom je krugu izašlo 100 posto više glasača nego u prvom!

Prava Hrvata - preduvjet EU puta Srbije!

Kao što se sjećate, pri posjetu Subotici u prosincu Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da Srbiji neće biti postavljani ultimatumi, no da mora u potpunosti provesti međudržavni sporazum s RH u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine ako želi nastaviti pristupne pregovore s EU:

- Ustrajat ćemo na zahtjevu da se provedu preuzete obveze Srbije u području ljudskih i manjinskih prava Hrvata u Srbiji, ali i kada je i o drugim otvorenim pitanjima riječ - pitanju nestalih i razgraničenja.

Predsjednica je, također, obećala da će se od prvog dana iskreno zalagati za vojvođanske Hrvate u razgovorima s predstavnicima državnih vlasti Srbije. I ta pomoć neće biti samo deklarativna, kakvu su je nudili SDP-ova vlada i Josipović.