(PHOTO) Hrvatsko izaslanstvo predvođeno  Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i članom Predsjedništva HDZ-a), te Ivanom Penavom, vukovarskim gradonačelnikom (i potpredsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Vukovara), od 28. rujna do 9. listopada boravi u službenom posjetu Hrvatima u Australiji.

Perth - zastupnik Tony Krsticevic

Prvog dana posjeta, u prostoru generalnog konzulata RH u Perthu, sastali su se s Ljiljanom Ravlic, bivšom članicom Parlamenta Zapadne Australije, na temu jačanja gospodarske suradnje između te australske federalne države i naše zemlje, a potom su u Parlamentu Zapadne Australije bili na radnom ručku sa zastupnikom hrvatskih korijena Tonyjem Krsticevicem. Teme: stanje u hrvatskoj zajednici u Zapadnoj Australiji, osnaživanje povezanosti mladih generacija u iseljeništvu s Hrvatskom, utjecaj naše iseljeničke zajednice na politiku Australije prema RH...

Gwelup - s predstavnicima hrvatske zajednice

Istog dana, u Hrvatskom domu u Gwelupu pokraj Pertha, Milas i Penava održali su sastanak i s predstavnicima hrvatskih zajednica. Državni tajnik Milas predstavio je nove projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, posebno istaknuvši važnost smanjivanja administrativnih zapreka u rješavanju statusnih pitanja hrvatskih iseljenika, ali i važnost očuvanja hrvatskog jezika u Australiji.

Cockburn - susret s gradonačelnikom

Drugog dana posjeta, također u Zapadnoj Australiji, susreli su se s Logan Howlettom, gradonačelnikom Cockburna, grada u kojem živi brojna hrvatska zajednica i u kojem su mnoge ulice, parkovi i trgovi nazvani upravo po hrvatskim doseljenicima koji su najvećim dijelom došli s otoka Korčule i Šolte. Još dvije ulice nazvane su po hrvatskim gradovima Visu i Blatu.

New Fremantle - Vukovarska večer

Nakon sastanka s gradonačelnikom, Milas i Penava posjetili su Hrvatski katolički centar sv. Ane u New Fremantleu te sudjelovali na Vukovarskoj večeri u Hrvatskom klubu u tom gradu, također u blizini Pertha.

Canberra - pomoćnik ministra Zed Seselja

Trećeg dana posjeta Australiji, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je glavni grad Canberru te sudjelovalo na Gala večeri 43. nogometnog turnira hrvatskih klubova iz cijele Australije i Novog Zelanda.  Među brojnim uzvanicima, uz brojne hrvatske iseljenike, na večeri su sudjelovali i Zed (Zdenko) Seselja, pomoćnik (saveznog) ministra za socijalne usluge i multikulturalne poslove, Bec (Rebecca) Cody, članica Zakonodavne skupštine Canberre te Luka Budak, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH i voditelj Hrvatskih studija na Macquarie University (Sidney).

Istog dana, Milas i Penava posjetili su i Veleposlanstvo RH u Canberri, čiju zgradu je darovala hrvatska zajednica u Australiji - što je jedinstven primjer u svijetu.

Sydney - hrvatski katolički centri

Tijekom četvrtog i petog dana posjeta Australiji, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Hrvatski katolički centar i crkvu Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, Blacktown, Sydney (federalna država Novi Južni Wales), i Hrvatski katolički centar Marije Kraljice Hrvata, Wollongong, gdje su se susreli sa župnikom fra Josipom Kešinom i fra IvomTadićem, delegatom Hrvatske inozemne pastve u Australiji i Oceaniji, te brojnom hrvatskom zajednicom. Tom prigodom, državni tajnik Milas je zahvalio Crkvi u Hrvata na očuvanju našeg jezika, kulture i identiteta u svijetu.

Campbelltown - gradonačelnik George Brticevic

I dalje u Novome Južnom Walesu, Milas i Penava sudjelovali su potom na otvorenju izložbe Foto-kluba Zagreb „Hrvatska danas“ u Campbelltownu, gdje su se susreli s gradonačelnikom Georgeom Brticevicem, predstavnikom druge generacije hrvatskih iseljenika.

Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i s gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla, članovima Australsko-hrvatske gospodarske komore.