Nakon nadavnog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Mostaru, u najvećem hercegovačkom gradu održao se još jedan značajan događaj. Naime, od 11. do 13. rujna održala se godišnja međunarodna konferencija Paneuropske unije Bosne i Hercegovine na temu „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxellesa“. Sudjelovalo je više od 100 predstavnika vlasti BiH, međunarodne zajednice, diplomatskog zbora, paneuropskih organizacija iz nekoliko država - na čelu s predsjednikom Međunarodne Paneuroske unije Alainom Terrenoireom. 

Pozitivan napredak

Na konferenciji je sudjelovala voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Parlamentarnog izaslanstva Europske unije za odnose s BiH) Dubravka Šuica. Naglasila je iznimnu važnost europskog puta za budućnost BiH i pohvalila pozitivne korake u približavanju euroatlantskim integracijama.

- Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH - te prihvaćanjem Reformske agende - situacija u BiH se polagano mijenja. I daje nadu da su političari istinski opredijeljeni za novi pristup prema euroatlantskim integracijama.

Konsenzusom do rješenja

Šuica je, nadalje, istaknula da je veliki optimist kada je u pitanju budućnost BiH, ali je naglasila kako nikakva međunarodna zajednica - niti bilo tko drugi - ne može riješiti bosanskohercegovačke probleme, ukoliko se sami čelnici stranaka ne dogovore.

- Treba doći do dogovora među političarima, a sigurno da će svi u tome pomoći - i Europski parlament i sve ostale institucije! - zaključila je voditeljica naše delegacije u EP-u.

Inače, ovom konferencijom se obilježava 20. obljetnica Paneuropske unije BiH - kao i 20. obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma. Usvojena je Deklaracija - koja će biti upućena svim institucijama u BiH.