Na Odboru za vanjske poslove EP-a održana je rasprava s novoimenovanim posebnim izaslanikom EU-a i voditeljem izaslanstva EU-a u BiH, Šveđaninom Larsom-Gunnarom Wigemarkom. Sjednicom je predsjedao potpredsjednik Odbora naš eurozastupnik Andrej Plenković, a uz brojne eurozastupnike u raspravi je sudjelovala i voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica - ujedno i potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom.  

Osigurati jednakopravnost!

Šuica je pritom upitala posebnog izaslanika EU u BiH Wigemarka na koji način planira pomoći političkim čelnicima da implementiraju svoje obveze, prije svega stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. A potom nadalje kazala:

- Uz probleme ekonomske i socijalne naravi postoje i dublji problemi koji se odnose na trenutno neodrživo unutarnje uređenje BiH. Stoga me zanima koje ćete konkretne mjere poduzeti kako bi se osigurala jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda na svim razinama i hoćete li poduprijeti ustavne reforme? 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-federalizacija-i-decentralizacija-za-e...

Potpora za europsku BiH

Odgovarajući na pitanja eurozastupnika, Wigemark je rekao da moguću radikalizaciju u BiH uzrokuju gospodarski i socijalni problemi te da mladima s hrvatskim dokumentima treba omogućiti ostanak u BiH. Dodao je, također, da smatra da su Hrvati dobro zastupljeni na političkim pozicijama. 

Za kraj je eurozastupnica Šuica zaključila da nam ostaje vjerovati da će se Hrvati izboriti za ravnopravan položaj s ostala dva konstitutivna naroda u BiH, a hrvatska delegacija EP-a će im u svakom trenutku biti potpora u ostvarenju toga cilja, kao i na euroatlantskom putu BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/eu-racuna-na-snaznu-demokratsku-i-europsku-bih