Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zahvalnost banjolučkom biskupu mons. Franji Komarici na iznimnoj humanosti i dugogodišnjem predanom radu u zaštiti prava i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini - priopćeno je nakon sastanka u Banskim dvorima.

Podrška projektima Hrvata u BiH

Biskup Komarica istaknuo je važnost nastavka brojnih projekata razvojnog, kulturnog i vjerskog karaktera koje Vlada RH sustavno poduzima kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske - kroz koji su tijekom 2018. osigurani programi i projekti u vrijednosti od 24 milijuna kuna kao potpora hrvatskom narodu u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/vlada-odobrila-24-milijuna-kuna-za-projekte-od-interesa-za-hrvate-u-bosni-i-0

Legitimni zahtjevi hrvatskog naroda

Predsjednik Plenković i biskup Komarica razgovarali su i o situaciji u BiH nakon općih izbora te izrazili potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u političkom sudjelovanju na svim razinama vlasti u BiH - kako je to i definirano Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/o-pismu-11-eurozastupnika-moramo-senzibilizirati-eu-celnike-o-nuznosti

Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku su sudjelovali i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić.