Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te predsjednika Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavena Bačića.

Pomoć u jačanju položaja Hrvata

Razgovarali su o položaju Hrvata u Republici Srbiji, problemima i izazovima s kojima se susreću.

Vlada RH, putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u kontinuiranom je dijalogu s predstavnicima hrvatskog naroda u Srbiji  te kroz različite projekte i programe pomaže u jačanju i razvoju položaja hrvatske nacionalne manjine.

Obveze koje je preuzela Srbija

Položaj i status hrvatske nacionalne manjine prioritetno je pitanje za Vladu RH - koja će i na političkoj razini inzistirati na zaštiti svih prava utvrđenih sporazumima s Republikom Srbijom.

Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku su sudjelovali i ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović-Burić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas.