Naša zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko Izrazila je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica po stabilnost te države.

Mir i stabilnost

Tijekom rasprave Zovko je navela da će Hrvatska, kao članica Europske unije i jamac Daytonskoga mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u BiH.

- Ohrabrena izjavom povjerenice Mogherini i povjerenika Hahna o nužnosti poštivanja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić pri formiranju Doma naroda, smatram da je krajnje vrijeme da se donese pravedni izborni zakon kako bi BiH izbjegla produbljenje krize. Svako daljnje nepromišljeno podržavanje aktera koji podupiru dva ekstrema, centralizaciju i separatizam, vodi k polarizaciji zemlje.

Oduzeta prava Hrvatima

Zovko je pozvala na konačno razmatranje položaja Hrvata, trećega konstitutivnog naroda, koji su kroz povijest uvijek birali sredinu između dva navedena ekstrema i predvodili zemlju na euroatlantskom putu.

- Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju uslijed cijelog niza izmjena izbornog zakona u zadnja dva desetljeća. Bosna i Hercegovina može prevladati postojeće probleme samo ako se sve tri konstitutivne zajednice slože i osiguraju da svaka od njih ima jednak ulog u državi.