Naša eurozastupnica Željana Zovko čestitala je jučer Međunarodni dan materinskog jezika, koji se od 2000. godine obilježava na današnji dan s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Prema UNESCO-voj konvenciji zajamčeno je da sva djeca moraju imati obrazovanje na materinskom jeziku, poput svojih roditelja, što se nastavlja i u očuvanju tog istog jezika putem informiranja i izdavaštva.

Ustavom zagarantirano pravo

Eurozastupnica Zovko je istaknula da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju ustavom zagarantirano to pravo.

- Želim da konačno, i pored dopisništva Hrvatske radiotelevizije, na kojem iskreno čestitam, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju i svoj kanal na hrvatskom jeziku. Hrvati u Bosni i Hercegovini, ma gdje god oni bili, moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku. Isto to pravo potrebno je omogućiti Hrvatima u susjednim zemljama, koji se nalaze u poziciji manjine, kako bi dostojanstveno očuvali svoju kulturu i tradiciju. To im je zagarantirano svim UNESCO-vim konvencijama koje su države Zapadnog Balkana potpisale.

Godina kulturnog nasljeđa

Zovko je poručila da je ovo važno naglasiti, napose zbog činjenice da se nalazimo u godini kulturnog nasljeđa - koju Europska unija obilježava.

- Kultura se valorizira putem garancije obrazovanja, informiranja i valoriziranja kulture svih konstitutivnih naroda i manjina ma gdje oni bili. Ne smijemo zaboraviti da je moto Europske unije 'Ujedinjeni u različitosti'.