Na poziv dekana prof. Mirka Klarića i ELSA-e Split, naša zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je na Pravnom fakultetu u Splitu predavanje na temu „Položaj i status Hrvata u BiH“. Prije predavanja, eurozastupnica Zovko gostovala je na Radio Splitu, gdje je slušateljima govorila o svom radu u Europskom parlamentu.

Položaj Hrvata u BiH

Tijekom predavanja pred brojnom publikom, Zovko se osvrnula na mnoge čimbenike koji su doveli do obespravljivanja Hrvata u BiH, poput neizmjene izbornog zakona na koji je eurozastupnica Zovko više puta upozoravala u zadnje dvije godine u Europskom parlamentu, ilegitimnog odabira hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima te narušavanja Daytonsko-pariškog sporazuma.

- Predsjedništvo BiH, koje je konstruirano na temelju jednakosti tri zajednice i koje je proizašlo iz Daytonsko-pariškoga mirovnog sporazuma, počiva na ideji mira i stabilnosti, a upravo radi kršenja tog sporazuma i nedonošenja izbornog zakona, Bosna i Hercegovina se nalazi u situaciji koju je prijeko potrebno mijenjati - naglasila je Zovko.

Nestabilna BiH - rizik za Hrvatsku

Dodala je da Republika Hrvatska, kao jamac Daytonsko-pariškog sporazuma, kroz svoju vanjsku politiku aktivno radi na rješavanju problema u BiH upravo zato što ta nestabilnost izravno utječe i na gospodarstvo, turizam i sigurnost Republike Hrvatske pa, naposljetku, i čitave Europske unije.