Naša eurozastupnica Željana Zovko bila je članica žirija na 4. Reviji tradicijske odjeće - izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Revija je održana proteklog vikenda u Tomislavgradu, u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

Pokrovitelji su bili predsjednik HDZ-a BiH (i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine) prof. dr. Dragan Čović, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad.

Očuvanje tradicijske kulture…

Cilj ove revije je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta radi promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

U reviji i natjecanju sudjelovalo je 27 djevojaka iz 21 zemlje (Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska).Prema izboru žirija - u kojem je bila zastupnica Zovko zajedno sa Marijom Perić, Jozom Pavkovićem, Ivanom Miloložom te Petrom Galićem - titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji ponijela je Andrea Radman iz Švedske.

Prva pratilja je Tajna Maric Langlois iz Australije, a druga Nina Vidović iz Njemačke. Titulu najfotogeničnije djevojke, po glasovima čitatelja na facebook stranici Udruge „Stećak“, osvojila je Antonija Bešlić iz BiH.

… i nacionalnog identiteta

Eurozastupnica Zovko - kojoj je ovo bio treći put zaredom da je članica žirija u izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske - naglasila je kako je ova manifestacija jedan od najboljih primjera očuvanja hrvatske kulturne baštine.

- Ove djevojke, koje su u prekrasnim narodnim nošnjama došle iz 21 različite zemlje, naši su najbolji veleposlanici. Upravo su one te koje promiču našu zajedničku tradiciju, kulturu, povijest i upravo one pomažu u jačanju i čuvanju našeg hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovo je bila izvrsna prilika da se svi na jednom mjestu susretnu i povežu kako bi zajedničkim snagama diljem svijeta širili i čuvali, ali i s ponosom isticali i promovirali hrvatski nacionalni i kulturni identitet.