Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner - koji danas u Washingtonu sudjeluje na tradicionalnome Predsjedničkom molitvenom doručku predvođenom predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom - održao je u srijedu, 4. veljače, niz sastanaka s visokim dužnosnicima i zastupnicima u Kongresu SAD-a.

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/akademik-reiner-u-washingtonu-predsjednic...

Supredsjedatelji Odbora za odnose s RH 

Akademik Reiner, među ostalim, sastao se s oboje supredsjedatelja kongresnog Odbora za odnose s Hrvatskom, s kojima i inače održava trajne odnose -  demokratskom zastupnicom Janice Hahn i republikanskim kongresnikom Davidom P. Joyceom. 

Zastupnici Hahn - koja je članica i Odbora za promet i infrastrukturu - potpredsjednik Hrvatskog sabora zahvalio se na ustrajnom zauzimanju za ravnopravnost Hrvata u BiH, o čemu je u Kongresu i podnijela rezoluciju u kolovozu prošle godine.

Zastupniku Joyceu - koji je član i Pododbora za financije/dotacije za unutarnje poslove, vojne građevine i veterane te transport i urbani razvoj - zahvalio se pak na dosljednom nastojanju da Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska potpišu međudržavni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Financije, trgovina, pravosuđe, obrana...

Tijekom sadržajnog dana, akademik Reiner sastao se i s republikanskim kongresnikom Robertom B. Aderholtom, predsjednikom Pododbora za financije/dotacije za poljoprivredu i ruralni razvoj (u čijoj je nadležnosti, primjerice, i Agencija za hranu i lijekove - FDA). 

Zastupnik Aderholt istodobno je i potpredsjednik kongresnog Pododbora za trgovinu, pravdu i znanost (pod čijom su mjerodavnosti Ministarstvo trgovine SAD-a, Ministarstvo pravosuđa, NASA...) te član Pododbora za obranu i nacionalnu sigurnost.

Tri nominacije za Nobela

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, nadalje, razgovarao je i s republikanskim zastupnikom Jeffom Fortenberryem te demokratskim Timom Ryanom i Michaelom M. Hondom, svom trojicom članovima zacijelo najvažnijeg odbora Kongresa - Odbora za financije/dotacije, koji nadzire trošenje Vladinih sredstava.

Prof. dr. Reiner susreo se i sa svojim dugogodišnjim znancem američkim ambasadorom u Agenciji za hranu i poljoprivredu UN-a Tonyjem P. Hallom, koji je 24 godine bio zastupnik Demokratske stranke u Kongresu te je u čak tri navrata predlagan za Nobelovu nagradu za mir zbog svojih zasluga u borbi protiv siromaštva i gladi u svijetu.

Ključna pitanja

U Kongresu je potpredsjednik Hrvatskog sabora razgovorao poglavito o trima pitanjima:

- načinima na koje RH može pripomoći stabilnosti susjedne države BiH konzekventno se zauzimajući za ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda;

- mogućnosti ukidanja američkih viza za hrvatske građane (RH je jedna od rijetkih zemalja članica EU čiji građani još trebaju vize za ulazak u SAD);

- izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/reiner-u-washingtonu-molitveni-dorucak-s-...