Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner - uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović - u dvodnevnom je službenom posjetu Državi Izrael. Prvog dana ovog posjeta na visokoj razini akademik Reiner i predsjednica RH sa suradnicima susreli su se s premijerom Države Izrael Benjaminom Netanyahuom. U razgovoru obje su se strane usuglasile da Republika Hrvatska i Država Izrael moraju osnažiti politički dijalog i pojačati gospodarsku suradnju. Inače, premijer Netanyahu je predsjednik vladajuće stranke desnog centra Likud. Drugi je „najdugovječniji“ premijer u povijesti Države Izrael - nakon izraelskog „oca domovine“ i prvog premijera Davida Ben Guriona. A nakon isteka premijerskog mandata - bit će premijer koji je na toj funkciji bio u najduljem vremenskom periodu.

Osnaživanje gospodarske suradnje

Drugog dana posjeta održan je sastanak s predsjednikom Države Izrael Reuvenom Rivlinom u njegovoj rezidenciji. Tijekom sastanka razmotrena su mnoga važna pitanja - od međunarodne situacije do odnosa Izraela i Hrvatske. Te mogućnostima još bolje suradnje između dvije države, izraelskim investicijama u Hrvatsku i još većem dolasku izraelskih turista čiji se broj iz godine u godinu povećava.

Predsjednik Rivlin - koji je član vladajuće stranke desnog centra Likud - bio je svojedobno ministar komunikacija. Od 2003. do 2006. - te ponovno od 2009. do 2013. - bio je predsjednik izraelskog parlamenta Knesseta. Već godinu dana je na dužnosti predsjednika Države Izrael.

O suradnji dvaju parlamenata

Potom je uslijedio sastanak s predsjednikom Knesseta Yulijem Edelsteinom. Član je vladajuće stranke desnog centra Likud, a u ranijim je izraelskim vladama bio ministar za useljeništvo te ministar za informiranje i dijasporu. Na čelu Knesseta je od 2013. Razgovaralo se poglavito o međunarodnim odnosima - s posebnim naglaskom na stanje na Bliskom istoku. Akademik Reiner i predsjednik Knesseta Edelstein razgovarali su i o načinima rada hrvatskog i izraelskog parlamenta - te mogućnostima buduće još bolje suradnje.

ČVRSTE I PRIJATELJSKE VEZE

Kao što se sjećate, u listopadu 2013. izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom, bilo je u dvodnevnom službenom posjetu Državi Izrael. Održan je niz sastanaka s izraelskim ministrima te visokim dužnosnicima stranke Likud i članovima Knesseta. A službeni posjet završio je privatnom večerom - koju je tadašnji predsjednik Države Izrael (dobitnik Nobelove nagrade za mir) Šimon Peres priredio za izaslanstvo HDZ-a u svojoj rezidenciji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izaslanstvo-hdz-u-izraelu-sluzbeni-p...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-izraelu-duboko-postuju-politicare-...