Očito dobro pripremljeni HDZ-ovi zastupnici u Saboru su, na aktualnom prijepodnevu, izrešetali premijera Milanovića i njegove ministre. „Pogađali“ su tamo gdje je ova diletantska vlada najslabija - na socijalno-gospodarskim temama. Ali, nisu izostale ni one ideološke. Premijer je po svome starom običaju izbjegavao konkretno odgovarati, zamjenjivao je teze, prozivao HDZ za vlastite neuspjehe. Prebacivanje odgovornosti i lažne optužbe - na to se sveo Kukuriku program. Polemike s današnjeg aktualca hdz.hr donijet će u tri nastavka.  

- Svjedočimo kolapsu zdravstvenog sustava. Liste čekanja se svakdnevno povećavaju. Ultrazvuk srca se kod Vaše omiljene županice, u Sisku, čeka se 372 dana. Linić bi se morao zgroziti nad tim da je u osam mjeseci dug bolnica povećan za nevjerojatnih 2,7 milijardi kuna. Zbog opasnog eksperimenta sa smjenskim radom odgađaju se operativni zahvati. Pozivam Vas da hrvatskom zdravstvu date novu priliku - smijenite ministra Rajka Ostojića! - poručio je HDZ-ov zastupnik (i bivši ministar zdravstva) Darko Milinović premijeru Milanoviću na današnjem aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru.

Protivničke partijske frakcije

Vladajući su svojim kvazireformskim pokusima unijeli kaos u zdravsteni sustav, što građani svakog dana osjećaju na vlastitoj koži. Stoga i ne čudi što je Milanović ostao bez argumenata, pa je pribjegao svom dobrom znanom stilu izbjegavanja odgovora - pozvao je našeg zastupnika da „predloži što napraviti“. Premda jamačno zna da je HDZ odavno prezentirao svoj nacrt zdravstvene reforme.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstv...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vladine-mjere-na-zalost-nece-dati-ni...

- Jasno je da ne znate što biste odgovorili. Uspaničeno želite zadržati Ostojića na ministarskoj poziciji zdravlja, a javna je tajna da to radite kako ne bi pokušao destabilizirati Vašu poziciju unutar SDP-a. Aktualni ministar zdravlja nema autoritet kako bi vodio tako važni resor, a i uspio se već posvađati sa svima - premijeru je replicirao Milinović.

BDP pada - rastu deficit i dugovi! 

Dr. Martina Dalić zamjerila je pak Vladi da provodi posve pogrešnu ekonomsku politiku, na što je HDZ u protekle dvije godine stalno (i dobronamjerno) upozoravao:

- Od Hrvatske će Vijeće ministara financija u Bruxellesu tražiti smanjenje deficita i zaduživanja. No stanje je kod nas obratno: deficit i zaduživanje rastu. Kojim će mjerama Vlada reagirati na proceduru prekomjernog deficita i zaključke Vijeća? Oni su poznati već više od mjesec dana, a naša javnost nije imala priliku doznati kako će se Vlada postaviti!

A Milanović opet po starome - ništa nije odgovorio! Nego se opet „vratio u prošlost“, ironizirao, muljao i vrijeđao, optužujući HDZ za dugove, premda itekako zna da je upravo njegov ministar Linić, kojeg je narod već prozvao Linokio, stvorio najveći deficit u povijesti. 

Lažne optužbe neće otvoriti radna mjesta!

Milanović itekako zna još nešto - da je u njegovom mandatu (o čemu su već objavljene studije) prosječno godišnje povećavan javni dug za 26,6 milijarde kuna. Dok su ga HDZ-ove vlade povećavale za 6,8!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-je-socijalno-partnerstvo-pretv...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/da-su-znali-povuci-novac-iz-eu-fondo...

Na novu premijerovu eskapadu dovoljno je kratko odgovoriti: Lažno optuživanje HDZ-a neće otvoriti nova radna mjesta!

Privid reforme  

Dr. Davor Božinović, bivši ministar obrane, upitao je ministricu Milanku Opačić kada će napokon objaviti strategiju strukturnih reformi:

- Iz dosadašnjeg rada Vlade nije razumljivo postoje li cjelovite strukturne reforme. Jer, reforma javne i državne uprave jedan je od najvažnijih elemenata rasta. O tome, međutim, nema ni riječi, zamjećujemo tek sporadične, ad hoc „mjere“, kojima nastojite stvoriti privid nekakve suvisle cjeline. No ni struka ni javnost nisu nasjele na tu vašu glumu. 

Ni gospođa Opačić ništa konkretno nije odgovorila, posebice ne o reformi javne i državne uprave. Sve njezine rečenice možemo svesti na tvrdnju - „pa mi se trudimo“. No za razliku od svog šefa u Vladi i SDP-u, nije optužila HDZ za vlastitu neučinkovitost. Barem nešto pozitivno.