DANI OTVORENIH VRATA HRVATSKOG SABORA) Nakon što su na zagrebačkom Mirogoju položili zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i izaslanik predsjednice RH Vladimir Šeks na Markovu su trgu popratili, uz mnogobrojne građane i turiste, prigodni program kojim je obilježen Dan neovisnosti.

Velika smjena straže

Program je, nakon intoniranja himne i minute šutnje, započeo s ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, čime je ujedno završena ovogodišnja sezona njihovih nastupa. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su i vojno-akrobatsku vježbu, a u glazbenom djelu programa uz Orkestar Oružanih snaga RH nastupio je, među ostalima, Dražen Žanko s pjesmom „Od stoljeća sedmog“.

Potom je hrvatsko državno izaslanstvo sudjelovalo na Danima otvorenih vrata Hrvatskog sabora. Zbog "aktualca" s građanima sabornica je bila punija no ikad!

Na braniku nacionalnih interesa

Odgovarajući na pitanja građana - koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode - predsjednik Plenković opetovao je hrvatsku spremnost da se otvorena granična pitanja sa Slovenijom rješavaju dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa:

- Postoji i dobra volja da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju. Što se tiče blokada, njih u punom smislu te riječi u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD. Svi u Vladi, Saboru, predsjednica države, svi jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa.

Agrokor nije nacionaliziran!

Odbacio je ocjene iz Sberbanka da je hrvatska država nacionalizirala Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci:

- Sberbank je od nultog dana jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenoga vjerovničkog vijeća. Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom Agrokora i s Vladom i u okviru koordinacije različitih banaka - te su imali prilike reći sve što žele sudjelujući u ovom procesu. Mislim da njihovi pravnici itekako znaju što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju.

Sberbank ima legitiman interes štititi svoj novac, dodao je Plenković, ali…

- Isto tako, treba jasno reći da oni, kada su taj novac davali Todoriću, nisu pitali ništa ni vas građane, ni mene, ni Vladu. To je bio njihov rizik. Kao komercijalna banka, uz vjerujem odgovarajući due dilligence, donosili su odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera.

Pljesak za Jandrokovića

Domaćin današnje manifestacije Gordan Jandroković zahvalio je brojnim građanima koji su došli u Sabor te najavio intenzivniju komunikaciju s njima kako bi se iz „prve ruke“ čuli problemi koji ih muče. Sabornica nikad nije bila ovako puna, „priznao“ je građanima koji su ispunili sabornicu do posljednjeg mjesta, pljeskom poprativši njegovu konstataciju.

S građanima svih uzrasta, od djece do umirovljenika, družili su se i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner te nekolicina zastupnika. Zašto nisu došli i oni oporbeni - to njih treba pitati. Vrata su im bila otvorena.

Rock-opera „Gubec beg“

U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti navečer će u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ s početkom u 19:30 sati biti održan i prigodni glazbeni program u sklopu kojeg je i koncertna izvedba rock-opere „Gubec beg“.

Prvu hrvatsku rock-operu izvest će Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH pod dirigentskom palicom pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana.