„Apeliram na opoziciju da preispita svojestavove i sagleda ogromne štetne posljedice koje bi njihova odluka proizvela poRepubliku Hrvatsku“, poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a AndrijaHebrang. Čeka nas još nekoliko ključnih odluka, a ako prekinemo rad Saboranedonošenje tih odluka će onemogućiti normalno funkcioniranje nekoliko državnihresora, kao i ugroziti hrvatske pregovore s EU, rekao je.

Upozorio je i kako se mora donijeti i Zakon oprivremenom financiranju jer bez njega, kako je kazao, od 1. siječnja idućegodine nema funkcioniranja državnog proračuna. „To znači da neće biti isplatemirovina, neće biti zdravstvenog osiguranja ni ničega što se financira izdržavnog proračuna“, poručio je. Iz tog dijela proračuna, dodao je, treba sefinancirati i referendum za ulazak u EU.

Potpredsjednik i glasnogovornik Klubazastupnika HDZ-a Frano Matušić je ustvrdio kako stranke Kukuriku koalicijepokušavaju stvoriti alibi za svoj nerad u Hrvatskom saboru. „Za to im je trebaonekakav povod pa su ga jučer na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstvaisprovocirali, premda ništa strašnoga se nije dogodilo na toj sjednici“,mišljenja je Matušić.

Oni, kako je kazao, zadnjih mjeseci uopće nerade u Hrvatskom saboru, u nekim su se smjenama do sada pojavljivali uHrvatskom saboru, a vrijeme su provodili diljem Hrvatske i na račun poreznihobveznika sudjelovali u pretkampanji svojih stranaka, rekao je Matušić. Onikoji su danas odlučili izaći iz Sabora pokazuju „da im je više stalo dopolitizacije jednog incidenta ili jednog nemilog događaja, kako ga oni zovu. Ioni ga sada politiziraju na uštrb nacionalnih interesa, a to nije dobra porukabiračima“, rekao je Hebrang.

„Upravo oni su stvarali nevjerojatne uvjete zarad u Hrvatskom saboru, provocirajući i vrijeđajući članove vladajućekoalicije“, rekao je Matušić ističući kako su premijerku Kosor nazivali 'muhomzunzarom', ministra u vladi 'špijunčinom', vrh HDZ-a 'kriminalnom i zločinačkomorganizacijom', a 10 tisuća članova na Općem saboru HDZ-a 'kandidatima zaRemetinac'.

Na upit priznaje li HDZ svojim pozivom oporbida sudjeluje u radu Sabora kako nema većinu, Hebrang je uzvratio kako „HDZ imavećinu i imat će kvorum“, a kako je rekao, problema su imali jer su tri njihovačlana prošli tjedan izostali iz zdravstvenih razloga. „Naši ljudi su seoporavili, doći će sutra i HDZ će s koalicijskim partnerima imati kvorum“,poručio je Hebrang.