HDZ je s „najjačim igračima“ i s najvrućim temama na aktualnom satu započeo rešetati najvećeg krivca - premijera. Jedino korisno što Vi možete napraviti jest dati ostavku i tako spasiti hrvatski narod! - zaključio je Tomislav Čuljak obraćajući se Milanoviću 

Već na početku sjednice lako se moglo zaključiti da će u Hrvatskom saboru biti žestoko. I da se HDZ dobro pripremio i „nabrusio“. Potpredsjednik Kluba zastupnika Davorin Mlakar upozorio je da je predsjednik Sabora Josip Leko - utvrđujući dnevni red - prekršio poslovnik. Jer u njemu piše da premijer godišnje izvješće podnosi na početku jesenskog zasjedanja, što znači sada, danas, a ne idući tjedan, kako je Kukuriku većina odlučila. Očito su procijenili da u trenutku pokretanja sankcija protiv trebaju „kupiti vrijeme“. Mlakar:

Izbjegavanje merituma

- Možda je bolje da ništa i ne čujemo od premijera, ali moramo poštovati poslovnik ako smo ga već donijeli. Kad ste ga predlagali, tvrdili ste da će poboljšati rad Sabora. A sad ga sami kršite.

Leko, već dobro znanom manirom SDP-a, ignorirao je meritum stvari, lakonski ustvrdivši da je „oportuno i za građane korisno da idućeg tjedna čuju premijera“. Točka. Bez ikakvog objašnjena. Uopće ne mareći što piše u poslovniku. Zbog čega je HDZ i najavio da će zatražiti očitovanje mjerodavnoga saborskog tijela.

Žestoko se nastavilo i na aktualnom satu. HDZ je s „najjačim igračima“ i najvrućim temama započeo rešetati najvećeg krivca - premijera. Gordan Jandroković konstatirao je da je Milanović neprestano varao javnost uvjeravajući i nju i sebe da lex Perković „neće prouzročiti nikakvu štetu“, „da to nikoga ozbiljnog u EU ne zanima“:

- Gospodine premijeru, koji su stvarni razlozi zašto ste donijeli lex Perković? Zbog zaštite komunističkih zločinaca? Zbog skretanja pozornosti s gospodarske katastrofe u koju ste nas doveli? Naposljetku, dokad ćete iracionalno ustrajavati na nečemu što toliko šteti Hrvatskoj? Hoćete li napokon reći - pogriješio sam!?

Lex Perković „nikog ne zanima“?!

Milanović je opet - premda su pokrenute sankcije protiv Hrvatske - nastojao minorizirati aferu, tvrdeći da se se „nitko osim Europske komisije time ne bavi u EU“. Sada se za cijeli skandal vadi na krivi prijevod Okvirne odluke (o europskome uhidbenom nalogu) kojeg se Vlada, eto, samo uredno pridržavala. Prozirna izlika, budući da su na krivi prijevod mediji upozorili već nekoliko dana nakon donošenja sramotnog zakona. 

Premijer je ustvrdio i da su spremni na konzultacije - jer su možda i pogriješili (?) - ali ne i na prijetnje, jer Vlada u ovoj polemici s EK „nije izrekla nijednu ružnu riječ“. I nije, budimo ironični, osim što svakodnevno paraargumentima ad hominem pokušava diskreditirati povjerenicu Viviane Reding.  Jandroković, dakako, nije bio zadovoljan odgovorom:

Cijena tvrdoglavosti

- Niste odgovorili na pitanje dokle ste spremni ići. Bolje reći, koliku će cijenu morati platiti građani zbog Vaše tvrdoglavosti. Ne ponašate se državnički!

Na riječ „državnički“, Leko je opomenuo Jandrokovića da se služi „osobnim kvalifikacijama“, a potom ga je - premda je svakome dotadašnjem govorniku dopuštao 30 sekundi duže izlaganje - u više navrata prekidao dok je dovršavao misao. Nakon čega se razvila polemika između njih dvojice. Jandroković je optužio predsjednika Sabora da postaje sluga premijera, a time i sam nanosi štetu Hrvatskoj:

- Znajte, SDP će snositi odgovornost za svaku kunu koju će izgubiti Hrvatska, ali za svaku ljagu koja će pasti na nju!

Sezonsko sniženje za CO i HPB

Tomislav Čuljak zapitao je pak Milanovića na temelju kojih su podataka i koje procjene utvrdili da vrijednost Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke iznosi dvije milijarde kuna? Budući da je premijer, uobičajeno, izbjegavao ono konkretno, a parolaški se raspričao o „koristima za državni proračun“, i zastupnik Čuljak morao je konstatirati da je nezadovoljan odgovorom: 

- Ova prodaja u stvari je sezonsko sniženje, budući da ste sami najavili da očekujete tek milijardu kuna od prodaje Croatia osiguranja i prije službene procjene vrijednosti. To nije prodaja, nego predaja državne imovine. Stručnjaci, naime, upozoravaju da CO minimalno vrijedi oko 10 milijardi kuna. Naravno, ti Vas argumenti ne zanimaju, kao što Vas ne zanima ni to što niste ispunili Plan 21, što se uspjeli urušiti gospodarstvo i poduzetništvo. Jedino korisno što Vi možete napraviti jest dati ostavku i tako spasiti hrvatski narod. 

I Čuljka je Leko, uzged navedimo, nekoliko puta pokušao prekinuti. 

foto: Sabor TV