(VIDEO) Uoči 1. svibnja, u Središnjici HDZ-a održana je konferencija za novinare pod radnim naslovom ''Bešćutnošću protiv radnika''. Okupljenim novinarima obratili su se akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, i Boris Kunst, predsjednik Odbora za rad HDZ-a. Obojica su oštro kritizirala SDP-ovu Vladu koja je digla ruke od socijal-demokracije vraćajući hrvatske radnike u 19. stoljeće. Donosimo ključne naglaske iz njihovih izlaganja

REINER: Ponižavanje radnika bešćutnošću i bahatošću

Pred nama je Praznik rada koji se obilježava u spomen 1. svibnja 1886. kada je u Chicagu 40.000 radnika organiziralo prosvjed u kojem su tražili tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja. U današnjoj Hrvatskoj, 128 godina poslije, SDP-ova je vlada poručila radnicima da mogu zaboraviti na svoje tri osmice! 

Vlada koju predvodi partija koja se naziva socijal-demokratskom očito odustaje od koncepta ne samo socijal-demokracije, nego uopće socijalne države. Takva bi stranka trebala promicati radnička prava, a ne ponižavati radnike besprimjerenom bešćutnošću i bahatošću. Uskratila im je mnoga prava, prekinula socijalni dijalog, smanjila plaće nastavnicima, profesorima, medicinskim sestrama, liječnicima… Povukla je cijeli niz duboko antisocijalnih poteza kojim je iskazala krajnje nepoštivanje i rada i radnika. 

Egzodus liječnika i medicinskih sestara

Kad govorimo o liječnicima, treba jasno reći da je i njima znatno smanjena plaća. Ali što se i moglo očekivati? Upravo su njih iz Vlade nazivali cirkusantima i zabušantima, ljudima koji kradu novac iz proračuna. Pa eto, vjerojatno ne kradu novac iz proračuna ako je već 470 liječnika moralo otići iz Hrvatske. Medicinske sestre također traže budućnost u drugim zemljama. To je pokazatelj da Vlada ne pokazuje ni najmanji minimum socijalne osjetljivosti. 

Svi ste vjerojatno pročitali da je američki Cato institut Hrvatsku stavio na 15. mjesto između 90 zemalja po indeksu bijede. To je, nažalost, politika ove vlade koja duboko vrijeđa svakog tko ima imalo socijalnog osjećaja. Činjenica je da svaka četvrta obitelj kasni s plaćanjem režija - što najbolje govori u kojem se stanju nalazi Hrvatska. 

KUNST: Prikrivaju nesposobnost gušenjem radničkih prava

Danas, u 21. stoljeću, SDP forsira izmjene Zakona o radu kojima radnike vraća u 19. stoljeće - u razdoblje koje je bilo obilježeno bešćutnim iskorištavanjem radnika, niskom cijenom rada i dnevnim radom od 12 do 18 sati. Nakon dolaska na vlast, SDP je krenuo s gušenjem demokracije i degradacijom radničkih prava, a sve kako bi prikrili svoje neznanje i nesposobnost. 

Poražavajuće brojke

U samo dvije godine suspendirali su radnička prava iz kolektivnih ugovora, Zakonom o uskraćivanju materijalnih prava smanjili su plaće, ukinuli božićnice, regres i jubilarne nagrade. U provaliju nezaposlenosti gurnuli su novih 74.000 radnika, zatvorili ukupno 100.000 radnih mjesta. Broj siromašnih građana u zadnje dvije godine povećan je za 10 posto, čime je premašen broj od 1,5 milijuna građana koji žive na rubu socijalne izdržljivosti. 

Hrvatska je danas jedina zemlja koja nije uspjela kapitalizirati ulazak u EU privlačenjem investitora, a i jedna je od rijetkih država koja još nije uspjela izići iz recesije. Do sada je siromašna Hrvatska u europski proračun uplatila 3 milijarde kuna, a da još nije iz EU fondova dobila ni euro. To je apsurdni primjer kako siromašni financiraju bogate. 

Outsourcing - obmana gđe Opačić

Gospođa Opačić je u prošlom sazivu Sabora bila narikača koja se borila za radnike, a dolaskom na vlast je postala njihov grobar. Sad im prodaje priču da će svi ostati raditi kad dođe novi privatnik - pa čemu onda outsourcing?! To je čista obmana jer svi znamo da će privatnik dio radnika otpustiti, a drugom dijelu smanjiti plaće kako bi zaradio. 

Vlada, kako bi onemogućila što većem broju građana da koriste socijalnu pomoć, još uvijek koristi iznos od 500 kuna kao osnovicu za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć koja se koristila još 2008. godine. Nekompetentnost i konfuzna politika te bahatost i potpuna socijalna neosjetljivost glavna su obilježja ove vlade, čije su odluke premnoge građane bacile u područje socijalne neodrživosti. 

Crveni karton!

Prošle godine na Praznik rada sindikati su Vladi dali žuti karton i na prosvjedu okupili 80 tisuća građana, a danas im poručuju da odstupe jer im nitko više ne vjeruje. Vlada toliko ustraje u neznanju da ne zna ni ostavku dati. 

HDZ čestita Praznik rada svim radnicima i građanima Hrvatske, a za cijelu zemlju bilo bi najbolje da Vlada prihvati zahtjev sindikalnih središnjica i da što prije raspišu nove izbore da ih građani maknu s vlasti na legalan način.

U nastavku pogledajte kompletna izlaganja akademika Željka Reinera i Borisa Kunsta, kao i odgovore na većinu novinarskih pitanja: