HDZ-ov zastupnik Josip Đakić (ujedno i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane) osvrnuo se danas na izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića (SDP), koji je stopostotne vojne invalide Domovinskog rata koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja nazvao „vojnim krilom HDZ-a“. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-stazicu-zar-vas-nije-nimalo-sram

Stazić je tu skandaloznu tvrdnju izrekao u eter gostujući jučer u emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“. Đakićevo priopćenje donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Skandalozni SDP-ovac

Ovim putem oštro osuđujem izjavu potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića, koji je komentirajući spontani prosvjed branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja,  u emisiji Hrvatskog radija, dana 28. listopada, ustvrdio da su branitelji „Sinn Fein, vojno krilo HDZ-a“. 

Smatram da je ova Stazićeva izjava skandalozna, kao i njegova averzija prema dijelovima odora pobjedničke Hrvatske vojske i policije, dok se istodobno nijednom riječju nije osvrnuo - niti su mu smetale - četničke šubare, kokarde i zastave za lanjskog Badnjaka u Borovu Selu i Vukovaru. 

Milanovićeva podrška uvredama

Ova se Stazićeva izjava nadovezuje na uvrede ministra Matića koji je branitelje nazvao „militantnom skupinom zbog koje će Hrvatsku izbaciti iz EU“. 

S obzirom da se premijer Milanović nije ogradio od ovih izjava, smatram da su stavovi Vlade i potpredsjednika Sabora nedopustivi, primitivni i uvredljivi, te da ne doprinose smirivanju stanja i uspostavljanju dijaloga s braniteljima koji su ugradili svoje živote i dijelove tijela u temelje naše države.      

Stigmatizacija branitelja

Ovom izjavom imenovani Stazić nastavlja s vrijeđanjima hrvatskih branitelja, nakon ministra branitelja Predraga Matića i premijera Zorana Milanovića, koji svim silama pokušavaju ocrniti i ispolitizirati mirni prosvjed hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja, koji je spontano  započeo dana 20. listopada na inicijativu Udruge 100%-tnih HRVI-a Domovinskog rata, a kojim se traži od predsjednika Vlade RH smjena ministra Predraga Matića, zamjenice ministra Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, i to zbog sustavnog omalovažavanja i degradiranja hrvatskih branitelja, poticanja na daljnju stigmatizaciju branitelja u javnosti, skandaloznih izjava o izjednačavanju žrtve i agresora Domovinskog rata, te kontinuiranih ukidanja i smanjivanja prava branitelja bez dijaloga i uvažavanja prijedloga braniteljskih udruga, kao i rušenja dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata.

Omalovažavanja i manipulacije 

Izjavom da su branitelji ispolitizirani najgrublje se vrijeđaju ustavna prava hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, koji su pripadnici različitih političkih stranaka ili uopće nisu zainteresirani za bilo kakva politička udruživanja, ali su 20. listopada, na poziv svojih kolega, najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida 100% I. skupine, nakon kontinuiranog omalovažavanja i neprovođenja zakona, odnosno nemogućnosti rješavanja svojih prava kod institucija, ustali ujedinjeni i solidarni u jednom zajedničkom cilju - obrani dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata. 

Zar im nije dovoljna lekcija tragična smrt heroine Domovinskog rata Nevenke Topalušić, 100%-tnog HRVI-a u kolicima, samoubojstvo branitelja u Sisku, te pokušaj samoubojstva samospaljivanjem branitelja koji jedva preživljava od 800 kuna mjesečno i koji više nije mogao slušati laži najviših dužnosnika kako braniteljima nisu ukinuta ni smanjena nikakva prava? Postavljam pitanje dužnosnicima koji su na taj besprizorni način uvrijedili hrvatske branitelje: zar bilo koja politička stranka može branitelje u toj mjeri izmanipulirati da oduzimaju sebi život?    

Ispričajte se braniteljima!

Osobito smo ogorčeni nastavkom izjednačavanja žrtve i agresora, odnosno neshvatljivim izjavama pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića na okrugom stolu Europskog doma Vukovar i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću (Vukovar, 26. rujna 2014.). Umjesto da osudi takvu izjavu i ispriča se u ime svog pomoćnika, ministar branitelja nastavlja s uvredama, te u intervjuu srpskom tjedniku „Novosti“ najavljuje da će „napraviti sociološko istraživanje i potražiti odgovor na pitanje kako to da vojnici pobjedničke vojske, koji su dobili rat i privilegije i priznati su u društvu koje voli svoje branitelje, boluju od PTSP-a. A na drugoj strani imate ljude koji su izgubili rat, Srbija ih je izdala, a Hrvatska prezrela i koji nemaju nikakvih prava, a nitko se nije ubio“.  

Zar tako govori ministar branitelja i kako on može i dalje zastupati hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata? Zar samo to nije dovoljan razlog za njegovu smjenu? Umjesto da se ministar i njegov pomoćnik ispričaju hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, oni nastavljaju s daljnjim omalovažavanjima, uz svesrdnu podršku predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i potpredsjednika Sabora Nenada Stazića.   

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/umjesto-da-zastupa-interese-hrvatskih...