Milinović se osvrnuo na jučerašnju odluku o sanaciji zdravstvenog sustava nazvavši to bacanjem novaca poreznih obveznika u vreću bez dna.

Rekao je kako jedinu korist od toga imaju banke istaknuvši kako je to nepotrebno i štetno.

S obzirom na trenutnu situaciju u zdravstvu Milinović se zapitao gdje je ministar Ostojić?

Kazao je kako shvaća da se još oporavlja od poraza na lokalnim izborima, ali naglasio je kako je očekivao novu borbu gospodina Ostojića za zdravstveni sustav, ali od toga očito ništa.

Stoga je on sam, naglasio je, stao u obranu zdravstvenoga sustava i djelatnika u zdravstvu. Zamjerio je ministru Ostojiću što je dopustio ministru financija gospodinu Liniću upravljanje Ministarstvom zdravlja. Pozvao je novinare i građane da prate situaciju u zdravstvenom sustavu kroz 7, 8 i 9.mjesec ove godine jer će, uvjeren je, doći do novih dugova u iznosu oko pola milijarde kuna.

Milinović je rekao ako ministar Ostojić nema hrabrosti i snage braniti zdravstveni sustav, to će učiniti on sam jer to smatra svojom obvezom.

Osvrnuo se na trenutačno lošu situaciju u zdravstvu napomenuvši kako su liste čekanja sada duže nego što su bile prije nego li je ministar Ostojić najavljivao njihovo smanjivanje, danas 100 000 pacijenata više čeka na preglede nego li je to bilo prije godinu i pol dana.

Milinović smatra kako građani imaju pravo znati da sredstva odvojena za zdravstvo ne idu u zdravstveni sustav, a Vlada je iznos od 4.126.000.000 kn uskratila upravo zdravstvu.

Na pitanje kako bi trebao funkcionirati zdravstveni sustav naveo je dvije varijante. Prva bi bila smanjenje prava za koja se HDZ ne zalaže, a druga bi bila pronaći nova sredstva financiranja, jedan od njih je i način opterećenja najbogatijih tj.onih koji bi mogli podnijeti plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja i više od 80 kn mjesečno. Ako bismo primjenjivali ovaj drugi model tada nam se ne bi dogodilo da jedan Ministar financija upravlja sredstvima za zdravstvo koristeći ih u druge svrhe.

Zaključio je kako se zdravstveni sustav nalazi u kolapsu, a liste čekanja nikada nisu bile duže, dugovi u zdravstvu veći te je shodno tome zatražio je ostavku ministra zdravlja g.Ostojića.