Milanoviću je politika igra moći, a ne rad za javno dobro! * Na žalost cijele Hrvatske, Milanović je svojim konfliktnim stilom i karakterom negativno obilježio naš politički trenutak! * Bilo bi korektno da objavi datum izbora - HDZ-u odgovara da budu što prije! * Treba se sjetiti 2011. i Facebook demonstracija - Kukuriku i Josipović tada su isticali da je određivanje datuma izbora pitanje demokratskog standarda! * Predsjednik Karamarko konsolidirao je stranku, često je među ljudima i takva taktika daje rezultate - istaknuo je, među inim, član Predsjedništva i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković u intervjuu za jučerašnji Večernji list. Razgovor prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinarke Ive Puljić-Šego:

Gordan Jandroković HDZ-ov je jastreb, prvi puca o svim aktualnim zbivanjima. Sad je stranka njegove govorničke vještine i formalizirala. 

Postali ste glasnogovornik Kluba HDZ-a u Saboru, koliko znam, druge stranke nemaju glasnogovornike klubova. Odakle ta ideja? 

Budući da smo ušli u izbornu godinu, procijenili smo da treba osnažiti koordinaciju središnjice i saborskog kluba HDZ-a. Kako sam član Predsjedništva, i do sada sam vrlo često nastupao uime stranke. Sada smo to odlučili i formalizirati. 

Već neko vrijeme slovite za neformalnog glasnogovornika HDZ-a jer najčešće komentirate aktualnosti, a ima li vaše postavljanje na glasnogovorničku funkciju u saborskom klubu veze i s tim što šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije često u Saboru? Najčešće šefovi stranaka, govorim o opozicijskim strankama, govore uime svojih klubova. 

Predsjednik HDZ-a Karamarko odabrao je drugačiji pristup. Konsolidirao je stranku, često je među ljudima i takva taktika očito daje rezultate. Pa pobijedili smo na svim izborima otkad je on predsjednik. U Saboru smo kao Klub dobro organizirani, imamo tri potpredsjednika Kluba, ali glavni su razlozi mog imenovanja oni koje sam naveo. 

Budući da često artikulirate stavove stranke, najviše ste i izloženi pa često i u sukobu s premijerom Milanovićem. Kako je navlačiti sav bijes na sebe, recimo to tako? 

Već sam dosta dugo u politici, bio sam ministar vanjskih poslova kada je Hrvatska ulazila u EU i u NATO. Imao sam, dakle, drugo zaduženje, pa i drugačiji način političkog djelovanja. Budući da je HDZ sada u opoziciji, logično je da su i uloge koje imamo različite od onih koje smo imali dok smo obnašali vlast. 

Vi i akademik Reiner najčešće istupate uime HDZ-a, bojite li se da će vas to potrošiti? 

Kada ste 12 godina u politici, ovo mi je treći saborski mandat, onda ste svjesni i rizika i prednosti koje određene pozicije nose. Ali smatram da nije korektno stavljati svoje osobne interese ispred interesa stranke i kalkulirati s vlastitim pojavljivanjem u javnosti i načinom političkog rada. Osim osobne odgovornosti, imamo i odgovornost prema stranci kojoj pripadamo, tako da se izazova ne bojim. 

Zabilježeni su i vaši sukobi s premijerom Milanovićem u Saboru, bio vam je poručio da se svatko češe gdje ga svrbi i da su vas za ruku doveli u HDZ. S njim ste preko supruge i obiteljski povezani, koliko vam to otežava polemiku s premijerom? 

Mi smo pripadnici različitih političkih stranaka, zastupamo potpuno različit politički i životni svjetonazor. To su razlozi naših polemika. Na žalost cijele Hrvatske, gospodin Milanović je svojim stilom i karakterom negativno obilježio politički trenutak u Hrvatskoj. On politiku doživljava isključivo kao igru moći, a ne kao rad za javno dobro. Izostankom bilo kakvih rezultata i dokazanom nesposobnošću sam je sebe učinio nevjerodostojnim. Gospodin Milanović kontinuirano ulazi u sukobe, od sukoba s pojedinim državama članicama EU, sa sindikatima, s političkim protivnicima... Vladavinu gospodina Milanovića obilježava konflikt. Naravno da sam dolazio u situacije sukoba s njim jer sam govorio kritički i žestoko, ali to je sve dio političke utakmice. 

Budući da je vaša supruga Milanovićeva sestrična, postoji li i neka obiteljska komponenta među vama, susrećete li se na nekim obiteljskim događajima? 

Mi se vrlo rijetko susrećemo izvan politike, najčešće ga viđam u Saboru i to za vrijeme aktualnog prijepodneva. 

Kako komentirate to što je Milanović odbio otići na konzultacije kod predsjednice Grabar-Kitarović jer je pozvan kao šef SDP-a, a ne kao premijer? Poručio je da odgovara SDP-u, a ne predsjednici. 

Ponovno ću se vratiti na tezu da on politiku doživljava kao igru moći, a ne kao rad za javno dobro. Argumentacija da ne odgovara predsjednici, nego stranci nije ispravna jer svi mi koji sudjelujemo u političkom životu u prvom redu odgovaramo građanima. On tamo nije trebao ići na raport niti njoj odgovarati, nego je s njom trebao razgovarati kako će se popraviti situacija u Hrvatskoj. Stanje je iznimno loše, a premijer najodgovorniji za to. Trebao je pronaći snage, bez obzira na svoj karakter i veliki ego, za odlazak na Pantovčak. 

S druge strane, prva potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić ići će na konzultacije. To se interpretira na način da to čini jer joj treba podrška predsjednice u eventualnoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a. 

Što se tiče njene kandidature za mjesto glavne tajnice UN-a, medijski iščitavam da nije dobila podršku predsjednice RH. Očito stvari još nisu riješene. Što se tiče njena odlaska na Pantovčak, ona je u jako lošoj političkoj situaciji jer joj stranka gubi saborske zastupnike i ogranke po Hrvatskoj pa je procijenila da bi neodlazak kod predsjednice donio još loših političkih bodova. Bila je pragmatična i odlučila ići na Pantovčak. 

Kako će po vama izgledati mandat predsjednice K. Grabar-Kitarović kada HDZ dođe na vlast, hoće li imati jednake kriterije i prema HDZ-ovu premijeru? Hoće li biti jednako zahtjevna, sada su neprestano trzavice na relaciji predsjednica - premijer i obrnuto? 

Te trzavice ne dolaze od predsjednice, nego je predsjednik Vlade glavni krivac za takav odnos. Sjetite se predizborne kampanje i teških riječi koje je predsjednik SDP-a izgovorio na njen račun, pa i na račun HDZ-a kada se pozivao na onu famoznu - ili mi ili oni. Tako da nije predsjednica dovela taj odnos na ovu razinu. 

Inicijativa U ime obitelji potvrdila je da izlazi na parlamentarne izbore, HDZ je toj udruzi bio saveznik na referendumu o braku, ali razišli ste se kad su poželjeli na referendumu mijenjati izborni zakon. Hoće li vam ti konzervativni oduzeti glasove, kako gledate na njihov izlazak na izbore? 

Surađivali smo s U ime obitelji kada se radilo o jednom svjetonazorskom pitanju na koje smo gledali na istovjetan način. Ta je suradnja bila korisna jer je u Ustav ušla definicija braka, dakle vrijednost koju i jedni i drugi zastupamo. Prerano je za ocjenu njihova političkog djelovanja, to ćemo tek vidjeti. Nadamo se da će nam se pridružiti u ukazivanju na pogrešne odluke Vlade. Dijelimo isti svjetonazor i možemo djelovati zajedno u tom smjeru. 

Kada očekujete da će biti parlamentarni izbori? 

Bilo bi korektno da predsjednik Vlade uskoro objavi datum izbora, u idućim tjednima. Treba se sjetiti 2011. godine i Facebook demonstracija kada je tadašnji predsjednik Josipović pozvao političke stranke na konzultacije s ciljem da se utvrdi datum izbora. Prvo je tražio prijevremene izbore, a kada je vidio da je to nemoguće, onda je tražio da se definira datum izbora, govoreći da se radi o demokratskom standardu. To su tada podržale stranke Kukuriku koalicije, a danas se ponašaju potpuno drugačije i kalkuliraju s datumom izbora. HDZ-u odgovara da budu što prije. 

Kakvu budućnost predviđate Jadranki Kosor kao bivšoj šefici HDZ-a? Vas se obilježava da ste bili i uz Sanadera i uz J. Kosor i sada uz T. Karamarka. Bili ste lojalni svim šefovima HDZ-a. 

Član sam HDZ-a od 1992. godine i lojalan sam HDZ-u i vrijednostima koje zastupa. Ne gradim svoju političku karijeru na buntovništvu prema svojoj stranci. Rasprave koje imamo nastojim voditi unutar stranačkih tijela, o tome ne govorim javno. Što se tiče gospodina Karamarka, bio sam prvi od tadašnjih visokih stranačkih dužnosnika koji mu je dao javnu potporu. Nisam mu se priklonio kad se znalo da će pobijediti, nego kada čak nije ni bio favorit. Što se tiče J. Kosor, ona je činila sve da osigura da se za šefa HDZ-a ne kandidira nitko osim nje. Nisam se s time slagao i to sam joj dao do znanja čim je krenula kampanja unutar HDZ-a. 

Kako bi po vama trebao proslaviti Oluju i je li došlo do razmimoilaženja između predsjednice i šefa HDZ-a oko proslave te obljetnice? 

Smatram da 20. obljetnicu Oluje treba proslaviti u Kninu. Razmimoilaženja između predsjednice i predsjednika HDZ-a nema, nego su iz suprotnog političkog tabora zlonamjerno plasirali tu informaciju.