Odlikovanje je HDZ-ov zastupnik i bivši ministar kulture zaslužio jer se u Saboru snažno suprotstavljao protuustavnom „zakonu Violić-Vlahušić“ kojim je HNS-ova interesna grupacija upravljanje znamenitim zidinama, nakon 62 godine, kanila oduzeti Društvu prijatelja dubrovačke starine i prebaciti na Grad Dubrovnik. A da je bio u pravu, u međuvremenu je potvrdio Ustavni sud - stavivši skandalozni zakon izvan snage!

Društva prijatelja dubrovačke starine odlikovalo je HDZ-ova zastupnika (i potpredsjednika saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu) Jasena Mesića za cjelokupni doprinos očuvanju i zaštiti kulturne baštine grada Dubrovnika. 

Pohvale kulturne javnosti

Odlikovanje je Mesić ponajviše zaslužio zbog oštrih, ali argumentiranih istupa u Hrvatskom saboru, u kojem se - zajedno s našim zastupnicima iz dubrovačke regije Brankom Bačićem i Franom Matušićem - snažno suprotstavljao protuustavnim izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim se upravljanje znamenitim zidinama, nakon 62 godine, kanilo oduzeti Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) i prebaciti na Grad Dubrovnik. Hrvatska javnost, navlastito ona kulturna, izuzetno je pozitivno prihvatila nastupe Kluba zastupnika HDZ-a.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hdz-protiv-izmjena-zakona-o-obnovi-ugrozene-spomenicke-cjeline-dubrovnika-918234

Prijeporne je zakonske izmjene - vrijedi podsjetiti - bilo predložilo Ministarstvo kulture, na čijem je čelu HNS-ova Andrea Zlatar Violić, u očitoj sprezi s gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem, također HNS-ovcem. Unatoč apelima naših zastupnika, Kukuriku većina - po običaju gluha na argumente i slijepa na istinu - prihvatila je novi zakon. No da je HDZ bio u pravu, u međuvremenu je potvrdio Ustavni sud - stavivši zakon izvan snage!

Povijesna uloga Društva

Primajući odlikovanje, zastupnik (i bivši HDZ-ov ministar kulture) Jasen Mesić osvrnuo se na povijesnu ulogu DPDS-a u zaštiti kulturne baštine:

- Zašto je Društvo opstalo tolike godine? Zato što je onda kad je osnovano bilo avangarda u pravom smislu te riječi. Model koji je ono tada postavilo - da se najbolje štiti onaj spomenik u čijoj zaštiti sudjeluje lokalna zajednica, da građani kontribuiraju u suživotu sa spomenicima - s vremenom je postalo uzus struke, pisano pravilo, te se danas nalazi u svim strategijama, od UNESCO-ove do naših nacionalnih. A „zakon Violić-Vlahušić“ rušio je upravo to civilizacijsko postignuće.

Osim Mesića, odlikovanje su dobili prof. dr. sc. Ivo Banac i povjesničar umjetnosti Tomislav Šuljak.