(VIDEO) Nakon sjednice Kluba HDZ-a na kojoj je predstavio kandidate za nove ministre zastupnicima naše stranke i partnerima, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković dao je u Hrvatskom saboru - u društvu s v.d. predsjednikom HNS-a Predragom Štromarom - izjavu za brojne okupljene novinare.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/platforma-za-suradnju-hdz-i-hns-u-vladi-republike-hrvatske

Izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti. U nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O PLATFORMI & PROGRAMSKIM TOČKAMA

HDZ i HNS usuglasili su ključne programske točke i načela kojima želimo pridonijeti razvoju Hrvatske te dobrobiti svih hrvatskih ljudi. Potpisali smo jutros dokument kao platformu s kojom HNS ulazi u Vladu RH. Bilo da je riječ o političkoj stabilnosti, gospodarskom rastu i razvoju, decentralizaciji, ravnomjernom regionalnom i ruralnom razvoju, demografiji, obrazovanju ili sigurnosti - sve su to točke koje najviše interesiraju hrvatske ljude.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Dogovorom s našim dosadašnjim partnerima - zastupnicima nacionalnih manjina i nizom drugih stranaka - te uz podršku zastupnika HNS-a osigurali smo stabilnu parlamentarnu većinu za normalno funkcioniranje Vlade RH i ostalih institucija. Zahvaljujem kolegi Štromaru - koji će danas nakon glasovanja u Hrvatskom saboru postati potpredsjednik Vlade RH te ministar graditeljstva i prostornog uređenja - na suradnji, otvorenosti i odgovornosti.

O EUROPSKOJ SURADNJI PUČANA & LIBERALA

Upravo je odgovornost ključna misao koja je vodila i HDZ i HNS da učinimo iskorak suradnje između narodnjaka i liberala na našoj nacionalnoj sceni. To je još jedan dokaz transformativnih poteza koje povlačimo zadnjih godinu dana - zahvaljujući čemu uobičajene, normalne europske prakse možemo vidjeti i na hrvatskoj političkoj sceni. Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju.

O DVOSTRUKIM MJERILIMA

Ima li nešto neobično u suradnji SDP-a i HSS-a, koji je zajedno s HDZ-om član Europske pučke stranke? Molio bih stoga da se prestane s tvrdnjama o nekakvoj „trgovini“, „izdaji birača“. Smatrate li - prema toj istoj „logici“ - da bi svi zastupnici koji su izabrani na našoj listi u Hrvatski sabor trebali sada a priori odmah glasovati za sve ono što predloži HDZ?

O SURADNJI ZA STABILNOST

Stranke idu na izbore kako bi dobile povjerenje građana i pridonijele upravljanju zemljom. Njihov je, dakle, inicijalni cilj biti u poziciji voditi procese, a ne da a priori budu u oporbi. U našemu razmjernom izbornom sustavu - s tri fiksna zastupnika u XI. izbornoj jedinici te osam predstavnika nacionalnih manjina - čini mi se da nije realno da neka politička snaga dobije natpolovičnu većinu. Ako je to tako, jedino što političke stranke koje dobiju mandat od hrvatskih građana mogu jest razgovarati o suradnji.

Mi smo i nakon izbora 11. rujna imali izbor, mogli smo razgovarati s kim god smo htjeli. U tom trenutku naša je politička procjena bila razgovarati s Mostom. Okolnosti su se sada promijenile, razgovarali smo i ponudili suradnju drugim parlamentarnim strankama, a dogovorili suradnju s HNS-om i osigurali parlamentarnu većinu. Nastavljamo s provedbom programa Vlade RH jer hrvatskim građanima nismo htjeli priuštiti treće parlamentarne izbore u manje u dvije i pol godine.

O DRŽAVNIČKOJ POLITICI

Iskazujemo političku zrelost i odgovornost za normalno funkcioniranje zemlje te rješavanje političkih, socijalnih, gospodarskih, sigurnosnih i svih drugih izazova. Stoga je moja poruka političke stabilnost još jednom najvažnija - na njoj ću ustrajati bez obzira kako to nekome drugom izgledalo. Puno je lakše komentirati iz pozicije promatrača i lakonski govoriti: „Idemo na izbore.“ Točno, mogli smo ići na izbore, izlaznost bi bila manja, a HDZ bi dobio još više mandata. Ali bismo i nakon toga morali razgovarati s drugim partnerima. I tu je razlika između politikanata i državnika.