Hrvatska je politički otišla s Balkana, ali, na žalost, Balkan je ostao duboko u srcima nekih. Budući da nisu sposobni voditi zemlju, pozivamo ih da, ako im je imalo stalo do hrvatskih građana, podnesu ostavke, kako bismo imali koristi od ulaska u EU, a ne samo štetu i sramotu - zahtjev je uime HDZ-a uputio zastupnik Željko Reiner

I danas je bilo burno na Markovu trgu. Klub zastupnika HDZ-a zatražio je stanku očekujući isto što i svi hrvatski građani - da se premijer obrati Saboru i objasni zašto Vlada, unatoč najavama, na jučerašnjoj sjednici nije povukla lex Perković  te u najbržoj proceduri zakon uskladila s europskim zahtjevima. 

Poslušnička svita

Budući da se Milanović nije udostojao obrazložiti svoj nerazumni i, blago rečeno, po hrvatske interese štetni postupak - još jednom iskazavši prezir spram javnosti i vrhovnoga zakonodavnog tijela RH – akademik Željko Reiner je uime HDZ-a zatražio da podnese ostavku. A skupa s njim i cijela poslušnička svita iz Banskih dvora.

- Dokad ćete, gospodine Milanoviću, zlorabiti našu strpljivost? - upitao je Reiner samoproglašenog „europejca i Briselca“ na latinskom, parafrazirajući Ciceronov govor protiv Katiline (Quosque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?). Te nastavio: 

- Premijer i Vlada zloupotrebljavaju strpljenje Sabora, građana i EU. Budući da su pokazali kako nisu sposobni voditi zemlju, pozivam ih da, ako im je imalo stalo do hrvatskih građana, podnesu ostavke, kako bi građani imali koristi od ulaska u EU, a ne samo štetu i sramotu. 

Bizantijska politika

- Vlada i premijer se odnose - nastavio je Reiner - prevrtljivo, dvolično, cinično i arogantno prema europskim institucijama. Sad se vidi da njihovi ciljevi nisu bili proeuropski. Hrvatska je politički otišla s Balkana, ali, na žalost, Balkan je ostao duboko u srcima nekih.

Reiner je upozorio i da su njemački mediji komentirali kako je Hrvatska, od uzora, postala zastrašujući primjer ostalim zemljama u regiji. 

Milanović nije odgovorio. Jer očito ne razumije latinski. A po svemu sudeći - ni hrvatski.