Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH njihov dan te u svom obraćanju istaknuo da se nastanak i razvoj Hrvatske vojske odvijao usporedno s nastankom hrvatske države, u vrlo složenim unutarnjim i vanjskopolitičkim okolnostima te naglasio da je stoga današnje obilježavanje također prigoda da ponovno podsjetimo, posebno mlađe naraštaje, da nastanak hrvatske države i njenih institucija nije bio nipošto lagan i jednostavan.

„Znamo da će hrvatski narod ustati kao jedan!“

U okolnostima odlučne borbe za međunarodno priznanje i istodobno obrane napadnute nam Domovine, počeli smo stvarati naš obrambeni sustav - rekao je Jandroković te podsjetio:

- Na postrojavanju Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknuo je, citiram: „Nepunu godinu dana nakon uspostave nove demokratske vlasti začeli smo naše oružane snage. I u normalnim uvjetima to bi bilo sasvim logično. Ali, mi živimo u nenormalnim uvjetima. Od samog početka smo suočeni s raznim prijetnjama. Pokazali smo dostojanstvo i obzirnost. Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu, jer ima onih koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Nijedan narod nije izabrao slobodu bez žrtava. I mi smo ih, na žalost, već dali. Jesmo za mir i demokraciju bez žrtava, ali znamo da ćete svi vi, i narod, ustati kao jedan ako bi našu slobodu trebalo braniti! Vi ste začetak hrvatske vojske!“.

Da se nikad ne zaboravi!

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je da smo ovih riječi dr. Tuđmana postali itekako svjesni tijekom Domovinskog rata:

- 15.000 branitelja i civila moralo je, nažalost, dati svoje živote za Domovinu. I zato zauvijek moramo biti zahvalni na tim nesebičnim žrtvama naših branitelja, njihovih obitelji i svih hrvatskih ljudi. I ne smijemo ih nikada zaboraviti!  Ali moramo i stalno podsjećati mlađe naraštaje na noviju hrvatsku povijest - da smo htjeli mirnim putem ostvariti pravo da sami odlučujemo o vlastitoj sudbini, a nametnut nam je rat zbog velikosrpskoga Miloševićeva režima. Moraju biti svjesni činjenice da je Domovinski rat temelj današnje samostalne i neovisne, suverene, slobodne i demokratske Hrvatske, u kojoj žive u miru, poručio je Gordan Jandroković.

Odlučnost, hrabrost, požrtvovnost

Istaknuo je i da Hrvatska i hrvatski narod imaju poseban odnos prema svojoj vojsci:

- Odlučnost, hrabrost, požrtvovnost, dostojanstvo, zajedništvo i spremnost na pomoć, osobine su koje su naši branitelji pokazali tijekom Domovinskog rata. To su odlike koje i danas krase pripadnike Hrvatske vojske. Na postrojavanju Zbora narodne garde dr. Tuđman također je rekao: „Vi ste predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i morate imati povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svog čuvara, kao svog predstavnika. Budite zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske!“.

Ove riječi prvoga hrvatskog predsjednika i danas su veoma aktualne - dodao je.

Uvijek uz svoj narod

Kao što je bio spreman tijekom Domovinskog rata, hrvatski vojnik i danas je uz hrvatski narod i pomaže mu uvijek kad je potrebno - nastavio je Jandroković te podsjetio da smo tome svjedočili zadnjih godina i pri raznim elementarnim nepogodama:

- I zato Hrvatska vojska ima povjerenje svog naroda. I zato je hrvatskim ljudima drago kada se postrojbe Hrvatske vojske vraćaju u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu ili Vukovar. To su povjerenje naši vojnici stekli i među stanovništvom u zemljama u kojima sudjeluju u međunarodnim misijama, mirovnim i humanitarnim operacijama. Ali i među saveznicima u NATO-u, gdje smo u deset godina članstva stekli ugled predanog, pouzdanog i vjerodostojnog partnera.

Spremne za sve sigurnosne prijetnje

Poručio je da su u ovih 28 godina naše Oružane snage pokazale sposobnost transformacije, stalne prilagodbe i fleksibilnosti - kako bi u svakom trenutku bile pripravne odgovoriti na svoju osnovnu ustavnu zadaću i zaštitu nacionalnih interesa, a u novije doba i biti spremne odgovoriti na moguće sigurnosne prijetnje i izazove složenoga neposrednog i globalnog okruženja.

- Time pokazuju da su jedan od najvažnijih stupova sustava domovinske sigurnosti, u kojem je sigurnost svih hrvatskih građana jedan od nacionalnih prioriteta. Tako će ostati i u budućnosti! - zaključio je Gordan Jandroković.